Bog

Frændeløs

Af (
2020
)

Anmeldelse

Frændeløs af Hector Malot

02 aug.20

Fortællingen om den forældreløse dreng Remi, som gennem sin positive måde at se livet på, sit store mod og sin evne til aldrig at give op får et liv med masser af eventyr og venner.

’Frændeløs’ udkom første gang i 1878. Siden er den blevet bearbejdet flere gange, filmatiseret og også udkommet som tegneserie.

Historien foregår i Frankrig, hvor hovedpersonen Remi vokser op hos mor Barberin langt ude på landet. Far Barberin arbejder som stenhugger i Paris, og ham ser de næsten aldrig. Da han en dag kommer alvorligt til skade, vender han hjem til dem, og under et skænderi hører Remi ham sige, at Remi ikke er deres biologiske barn.

Familien er meget fattige, og dag hvor mor Barberin ikke er hjemme, sælger far Barberin Remi på 8 år til en ældre mand, der sammen med sine tre hunde og sin lille abe tager rundt og optræder på markeder. Den ældre mand hedder Vitalis, og hans trup udgøres af de tre hunde Capi, Zerbino og Dolce samt den lille abe Joli. Vitalis er en hyggelig og utroligt rar mand, der sørger rigtig godt for Remi. Derfor er Remi meget glad for sin omrejsende tilværelse sammen med resten af den lille trup. Dog tænker han ofte på, hvem hans familie kan være og på mor Barberin, som han savner meget.

En dag fængsles Vitalis i to måneder i Toulouse, og imens må Remi sørge for at han selv og dyrene ikke sulter. Han kommer ombord på en båd med en kvinde og hendes syge søn Arthur, som han bliver bedste venner med. Dem sejler han med, indtil Vitalis kommer ud fra fængslet igen. Da Vitalis dør, må Remi ud på egen hånd igen, og han møder både gode og dårlige mennesker. Han møder drengen Matti, der fortsætter rejsen sammen med ham, og som bliver hans bedste ven, men han er også med i en sammenstyrtning i en kulmine, oplever sult og kulde og stor sorg. Læseren er med på tur rundt i Frankrig gennem storslåede landskaber.

Historien er både underholdende og troværdig og indeholder også humor. Jeg kan ikke lade være at sammenligne den med ’Børnene i Nyskoven’ og ’Lassie’. Den kan også sammenlignes med ’ Pepino- bjørnen der spillede violin’, som giver samme fornemmelse indeni. Forfatter Hector Malot (1830-1907) var fransk journalist og skrev oprindeligt ’Frændeløs’ som en voksenroman. Med dens essentielle tematikker om hittebarnet Remi, der forbliver et godt menneske trods himmelråbende uretfærdigheder, kan man godt forstå bogens klassikerstatus. Bogen er velegnet til selvlæsning fra ca. 11 år.

Bogdetaljer

Forlag
Gads Børnebøger
ISBN
9788762734975
Antal sider
152

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer