Bog

Vandringer med et æsel i Cevennerne

Af (
2019
)

Anmeldelse

Vandringer med et æsel i Cevennerne af Robert Louis Stevenson

15 jul.19

Let og levende skriver Stevenson om at vandre sammen med et æsel i et uvejsomt terræn. Man frydes over det langsomme tempo og de fine iagttagelser, skrevet med en mesters pen.

Rejsedagbogen om en tolv dages vandretur i det sydlige Frankrig i efteråret 1878 er blevet et forbillede for mange efterfølgende bøger om vandringer. Ikke underligt at den er blevet en klassiker, der for første gang nu er tilgængelig på dansk.

Sammen med det lille genstridige hunæsel, Modestine, vandrer R.L. Stevenson gennem kastanjeskove, floddale, bjerge, marker og små landsbyer med primitive kroer. Et smukt, vildt, øde og ugæstfrit landskab. Undervejs reflekterer han over møder med mennesker, stedernes historie og overtro, hvor ikke mindst religiøse stridigheder har spillet en stor rolle. Underfundigt, morsomt og tankevækkende om alle besværlighederne, men også om den længsel efter både eventyr og virkelighed, rejsen på flere måder imødekommer.

Forfatteren får fremstillet en sovepose med vandtæt kalechedug udenpå og blåt fåreskind indeni, men soveposen er så tung, at han ser sig nødsaget til at købe æslet. En revolver er også vigtig, for der er ulve og røvere i området. I starten giver æslet mange problemer, men undervejs bliver han belært om, hvordan han håndterer æslet med råb og slag af en pikstok. Æslet bliver efterhånden til en god rejsefælle, og han begræder savnet af Modestine, da han efter rejsens afslutning sælger hende.

Hvad er det så han møder på den 120 miles lange strækning? Små simple kroer med stald og køkken ud i et. Maden er ofte tørrede fisk, omelet og ringe vin. Man medbringer sin egen kniv. Et ophold i et kloster giver indsigt i munkenes ensformige rutiner, men han flygter derfra for ikke at blive omvendt. Bland de mennesker, han møder, får han indsigt i de dramatiske begivenheder fra begyndelsen af 1700-tallet, hvor katolikker og protestanter bekrigede hinanden.

Naturen giver ham modstand på flere måder, men altid er den mesterligt beskrevet: den sorte nat, de juvelagtige stjerner, blæsten i træerne, der opleves som en vuggevise og endelig morgengryets orange.

Der står ikke noget om, hvorfor han begiver sig ud på denne besværlige vandring. Men hans refleksioner om at rejse er ret sigende. ”For min del rejser jeg ikke for at komme et sted hen, men for at komme af sted. Jeg rejser for rejsens skyld…. At holde en oppakning fast på en paksadel mod en storm fra det iskolde nord er ikke nogen fornem syssel, men det tjener til at holde tankerne samlet og beskæftiget. Og når nutiden er så krævende, hvem kan så bekymre sig om fremtiden?”

Man frydes over det dvælende tempo, som er en vigtig del af vandringens dna, og den lyriske beskrivelse af naturen på godt og ondt. Det er morsomt, let og levende.

Den norske forfatter Erlend Loe har skrevet en fin introduktion til værket, og de spor den personlige rejsedagbog har sat. ’The Stevenson Trail’ er i dag en populær vandrerute. Bogen er i et handy format, indbundet i lærred og derfor velegnet til en vandretur som inspiration og trøst, når man bevæger sig ud i verden i ukendte egne.

Robert Louis Stevenson (1850-1894) var en skotsk forfatter, der mest er kendt for ’Skatteøen’ og ’Dr. Jekyll og Mr. Hyde’.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Niels Brunse
Faustnummer
46475909
ISBN
9788702265408
Antal sider
205

Tema

Tema

Lydbøger til gåturen

Bevæg dig gennem naturen, mens du fylder dit sind med fortællinger, viden og nye input, og oplev hvordan litteraturen kan berige din vandretur.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer