Bog

Læs 20 minutter om dagen: Løven og musen og 6 andre fabler, du selv kan læse

Af (
2020
)

Anmeldelse

Læs 20 minutter om dagen: Løven og musen og 6 andre fabler, du selv kan læse

17 feb.20
AfJytte Kjær Schou
Skribent

De syv klassiske dyrefabler er velegnede til at stimulere læselysten hos begynderlæsere, og i tilgift får forældrene en vejledning i, hvordan de kan støtte barnets daglige læsning.

Det er vigtigt at få børn i de mindste klasser i gang med at læse regelmæssigt, og det er en proces, der lykkes bedst, hvis forældrene medvirker aktivt. Bogen giver en overskuelig vejledning i, hvordan forældre kan skabe en frugtbar og hyggelig daglig læsestund med barnet og hvordan de kan støtte og opmuntre barnet. De får også en forklaring på lixtal og lettal, der angives for hver fabel, og som siger noget om sværhedsgraden.

Det er oplagt at vælge Æsops fabler. De handler om let genkendelige menneskelige dårskaber, og de er korte og afsluttes med en morale, som giver anledning til en snak om handlingen. I denne bog afsluttes hver fabel desuden med oplæg til en samtale med barnet, som relaterer til barnets eget liv. Det hjælper også, at børnene i forvejen er bekendt med fabeltemaet fra 1. og 2. klasse.

Fablerne er bearbejdede, så de er blevet lettere at læse, og handlingen understøttes af mange illustrationer, der overvejende er humoristiske. Der er ikke meget tekst på hver side, og den er sat med store bogstaver, så det er overskueligt for barnet. Sætningerne er korte, og mange ord bliver gentaget, så hele læseprocessen lettes.

Jeg vil næsten sige, at fablerne ikke bare er blevet bearbejdede, men til en vis grad gendigtede, dog med en fastholdelse af moralen. Der er tilføjelser til handlingen, som gør den mere børnevenlig, og slutningen er i nogle tilfælde lavet lidt om, så den bliver mindre barsk. Det gælder f.eks. fablen om den flyvelystne skildpadde og ørnen, hvor skildpadden i denne version ikke falder ned fra stor højde og ender som lækker mad for ørnen, men tværtimod bliver sat blidt ned på jorden og er blevet meget klogere på sig selv. Moralen er i flere af fablerne blevet lidt tydeligere, så barnet umiddelbart forstår essensen af fablen.

Der er stor forskel på, hvor hurtigt børn knækker læsekoden. I 2. klasse vil der stadig være børn, der har svært ved at læse, og som vil have gavn af denne bog. Andre børn vil være parat til større læseudfordringer.

Bogdetaljer

Secondary title
Gad - første læsning
Forlag
Gads Børnebøger
ISBN
9788762735019
Antal sider
230

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser