Bog

Dagen

Af (
2023
)

Anmeldelse

Dagen

06 mar.23

Rørende og rammende billedbog om depression og det mørke, der også kan være en del af livet.

Denne bog kan hjælpe børn med at forstå andre børn, der har det psykisk svært. 'Dagen' sætter både ord og meget tydelige billeder på de følelser, der tynger og fylder og handler samtidig om at finde lyset i det dybeste mørke.

Drengen Po vågner op i sin seng til en ny dag. Dagen er helt klar til Po, til alt hvad han kan finde på, til smil og morgenmad og leg og snak med mor og far. Men Po er ikke klar til Dagen. Dagen er for stor, for tung, for larmende, bare for meget – og ”Po vil bare være væk, sove, sove, sove og aldrig vågne mere”.

Pos familie gør alt, hvad de kan, for at få Pos tanker til at skifte spor, men drengens tanketog kører afsted på skinnerne, støt ned ad bakke, til han rammer bunden dybt nede. Her er der meget mørkt, og tomheden synes uendelig. Heldigvis finder Po sit åndedrag, og med det vender ordene og håbet gradvist tilbage.

Gro Dahle er ikke bange for at tage fat om det, der gør ondt, og hun har en evne til at formulere store og svære følelser lettilgængeligt og samtidig poetisk. Både gode og dårlige følelser beskrives så præcist, at det næsten er som at være der selv. På vej ned er Po fx ”tom for energi, tom for strøm, skruet ned, slået fra.”

Det, der er overvældende både udenpå og indeni bliver oversat til ord, børn har lettere ved at forholde sig til, godt hjulpet på vej af Kaia Dahle Nyhus’ illustrationer, der legemliggør dagen som en stor ludende skikkelse, der trænger sig på. I den modsatte ende af spektret er lettelsen og den spirende livsglæde til at tage og føle på i denne passage: ”Og Po mærker efter, jo, maven er sulten. Og Dagen er en ven som løber gennem græsset! Smilegræs og sol og verdens bedste spaghetti.”

Med tanke på de jævnlige meldinger i medierne om stigende psykisk mistrivsel blandt børn er der nok desværre mange børn, der vil kunne genkende noget i denne bog, enten fra sig selv eller fra en voksen eller et barn, de kender. Da alle mennesker oplever negative følelser i forskellig grad en gang imellem, kan det under alle omstændigheder være en stor fordel at have et ordforråd til at tale om disse følelser. Denne billedbog er værdifuld, fordi den i høj grad kan være med til at give barnet ordene og modet til at snakke om det overvældende mørke, der også er en del af livet.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Dal Michaelsen
Faustnummer
135565229
ISBN
9788771518573
Antal sider
44

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer