Bog

Min lillebrors fødselsdag

Af (
2019
)

Anmeldelse

Min lillebrors fødselsdag af Pernille Blaabjerg

21 dec.19

Hvad gør man, når lillebror løber med al opmærksomheden? Billedbog om misundelse og søskenderelationer udmærker sig på billedsiden.

Det er lillebrors 1-års fødselsdag, og storesøster har glædet sig til at fejre ham. Hun har brugt lang tid på at lave en fin gave, men nu hvor alle gæsterne er her, ville hun ønske, at det var hendes fødselsdag. Mormor er sød og har en gave med til hende, men ellers føler hun sig helt overset. Det er lillebror, der får al opmærksomheden, og da mor kommer med en flot lagkage kun med lillebrors bogstav på, bliver det for meget. Efter et stort følelsesudbrud inde på værelset, får hun en idé til, hvordan hun kan tiltrække sig de voksnes opmærksomhed, men det får et andet resultat end ønsket. Heldigvis bliver hun genstand for lillebrors åbenlyse beundring, og søskenderelationen er hermed genetableret.

Pernille Blaabjerg er uddannet fra Designskolen i Kolding, og denne billedbog er hendes første udgivelse. Det er en sød og genkendelig historie for børnefamilier, der viser, hvordan misundelse og følelsen af at være overset kan dukke op, når søskende løber med opmærksomheden. Historien fortælles fra storesøsters perspektiv og sætter fokus på dilemmaet i at skulle være den store, når man stadig ikke er ret stor og har svært ved at takle sine følelser. Bogen kan også læses som en venlig reminder til voksne om, at børns uhensigtsmæssige opførsel sjældent bunder i, at de er uopdragne, men snarere skyldes en ubalance indeni, som de har svært ved at regulere.

Storesøsters mange følelser kommer rigtig fint til udtryk i bogens skønne og detaljerige illustrationer, hvor hun både sparker til potteplanten, river et flag i stykker og smider sig ulykkeligt på sengen. Illustrationerne er holdt i en lys farveskala, og de har både en lethed og en finurlig skævhed og skønhed over sig.

Min eneste anke mod bogen er, at den på tekstsiden kommer til at formidle et stereotypt og forældet syn på, hvordan piger skal være; "Storesøster kigger ned ad sig selv. Den fine kjole er ikke så fin længere. En rigtig prinsesse har vist ikke store brune kaffesøer på kjolen og flødeskum i håret. En rigtig prinsesse er ren og er altid sød ved andre". Skal vi ikke blive enige om, at piger sagtens kan lege vildt, blive beskidte og opføre sig som alle andre børn?

Spring gerne de overstående tre linjer over, og så er der tale om en fin og relaterbar historie til de 3-6 årige om de svære følelser, der opstår, når man føler sig overset, og misundelsen stikker sit hoved frem.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
ISBN
9788740655674
Antal sider
28

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer