Bog

Jeg er Chapayev

Af (
2021
)

Anmeldelse

Jeg er Chapayev

26 feb.21

Flot tegneserie om en gruppe 15-åriges oplevelser i Leningrad under 2. Verdenskrig er fyldt med meget detaljerede illustrationer og kan nydes af både børn og voksne.

Historien fortælles af en af hovedpersonerne i et langt flashback som en forklaring til politiet på, hvordan han er endt, hvor han er, forhutlet og forvirret efter 22 år i en gulag. Han hævder at have glemt sit eget navn og kalder sig Chapayev; navnet på en berømt russisk helt fra 1.Verdenskrig og et navn, han i sin barndom brugte i legen med sine jævnaldrende, når de legede krig – en leg, der alt for hurtigt blev virkelig.

Den historie, han fortæller, handler om en gruppe børn, der med 2.Verdenskrigs ankomst til Leningrad i 1941 hurtigt måtte blive voksne. Drengene og den enlige pige i gruppen kommer fra vidt forskellige baggrunde og har forældre, der på forskellige måder kæmper for at give deres børn de bedste muligheder i en svær tid. Da de tyske tropper rykker tættere på byen, bliver de sammen med mange andre børn evakueret og sendt ud på landet, der bliver anset som et mere sikkert sted. Men også her daler tyske faldskærmssoldater pludselig ned fra himlen, og børnene undslipper med nød og næppe, da togstationen i den nærliggende by bliver bombet.

Den lille gruppe holder sammen og klarer sig ved fælles hjælp igennem fronten og mødet med soldaterne. Undervejs holder historien om den modige Chapayev og hans venner dem oppe og giver dem noget at leve op til. Deres rejse tilbage til Leningrad bliver dog ikke helt uden tab, og lige her synes jeg, at bogen springer lidt for let hen over skildringen af børnenes følelser. Det er heldigvis ikke gennemgående for bogen, der ellers meget godt skildrer de mange modstridende følelser, børnene har overfor hinanden, deres forældre og Stalins styre.

Tilbage i byen er situationen kun blevet værre, for både tyskerne og vinteren står lige for døren. Stramme rationeringer, stikkervirksomheden under Stalin og ikke mindst den bidende kulde er blot nogle af de udfordringer, børnene står overfor i slutningen af dette bind, der med sin dynamiske og action-fyldte historie giver læseren et spændende indblik i Ruslands historie.

Tegneserieformatet er en fantastisk måde at formidle historie på, og denne bog er et godt eksempel på dette. Den fortæller en fængende historie med spændende personer, der er nemme at identificere sig med, tilsat detaljerede og troværdige tegninger af byen Leningrad og krigen med dens tanks og bombefly. Alt i alt en tegneserie, der kan anbefales til både store børn, men så sandelig også til voksne.

Bogdetaljer

Secondary title
Leningrads helte, 1
Forlag
E-voke
Oversætter
Lea Mejdahl Christiansen
Graphic
Thomas du Caju
ISBN
9788793952294
Antal sider
48

Tema

Tema

Tegneserier og graphic novels

Vi belyser mangfoldigheden inde for tegneserier og graphic novels og sætter gennem en række anmeldelser, analyser og artikler ord på, hvad de flotte grafiske udgivelser kan.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer