Bog

Den unge Werthers lidelser

Af (
2001
)

Anmeldelse

Den unge Werthers lidelser af Goethe

03 okt.05

I slutningen af 1700-tallet følger vi den tragiske historie om Werther, der bliver opslugt af følelsernes vold, da han ikke kan få sit livs forelskelse, Lotte, og derfor vælger at begå selvmord.

Romanen, der er en klassiker skrevet i brev/dagbogsform af Johann Wolfgang von Goethe, er et produkt af forfatterens egen ulykkelige forelskelse, og de følelser, han har haft i den forbindelse. Den kom til at være skelsættende i tysk litteratur ved at indlede en litterær periode med udtrykket ”Sturm und Drang”, der direkte oversat betyder ”storm og trang/drift”, en betegnelse for den lidenskab og længsel, der ikke kunne få frit løb blandt ungdommen. Deraf også udtrykket Weltschmerz, som kan beskrives som en desillusioneret livstræthed.
 
Werther, hovedpersonen i romanen, er en ung mand, der bliver så forelsket i den kønne Lotte, at han er ved at tæres op indvendig af lidenskab og længsel. Det er umuligt for ham at blive forenet med Lotte, da hun er forlovet med og bliver gift med den fornuftige Albert, så til sidst ser han ikke anden udvej end at tage livet af sig.
 
Det er det rene trekantsdrama, skulle man tro, men det er også kampen mellem det fornuftige og følelserne, som kendetegner den litterære periode Romantikken. På den ene side har vi fornuften repræsenteret af Albert og Lotte, på den anden side har vi følelserne eller Werther, og disse to modpoler er uforenelige.
 
Sproget i romanen krævede en del tålmodighed af mig, da det er meget poetisk og malende og højstemt i beskrivelsen af Werthers følelser:
”Og saadan raver jeg ængstet omkring, himmel og jord og deres væv af kræfter har jeg om mig: Jeg ser intet andet end et evigt opslugende, evigt drøvtyggende uhyre”
 
Selvom romanen er skrevet i et højstemt sprog, synes jeg godt, at man kan drage paralleller til vor tid i romanens handling. Man så en sammenhæng mellem romanens udgivelse i 1774 og selvmord, der blev begået i kølvandet på den.
 
Er det så meget forskelligt fra vor tids hysteri, når det gælder musikkens verden? Musikken er nok det, som har størst betydning i de fleste unges identitetsdannelse. Heavy metal og også rap giver ofte udtryk for den Weltschmerz, der er blandt unge mennesker. Da Kurt Cobain fra Nirvana skød sig, skabte det stort røre blandt de unge (jeg var selv blandt de unge).
 
Hvis jeg nævner Judas Priest, er der måske også nogle, der kan nikke genkendende til en sag om to unge fyre, der skød sig  efter at have hørt et Judas Priests bånd bagfra, med, fra fyrenes synspunkt, opfordringer om selvmord. Så denne ”Sturm und Drang” og Weltschmerz er ikke et fremmed fænomen i nutidens verden.
 
Selvmordsstatistikkerne taler også deres eget sprog.

Bogdetaljer

Secondary title
Søren Gyldendals klassikere
Forlag
Gyldendal
Oversætter
Frank Jæger
Faustnummer
23416549
ISBN
9788700491861
Antal sider
175

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer