Bog

De 199 trin

Af (
2005
)

Anmeldelse

De 199 trin af Michel Faber

09 maj.05

Hver nat, siden ulykken i Bosnien, gennemlever Sian den uforfalskede rædsel at få skåret halsen over. Denne intense bog er på én gang en kærlighedshistorie, en mordgåde, en gotisk thriller og en psykologisk roman.
Sian - 34-årig arkæolog - udgraver et kloster i Yorkshire. Hun er dybt traumatiseret på grund af en ulykke et par år tilbage. Ved ulykken mistede hun en del af sit ben men samtidig også sin elskede, der på grusom vis forlod hende med begrundelsen "at han ikke kunne se sig selv sammen med en handicappet".

En tidlig morgen på vej op til klosterruinen møder Sian den unge, bredskuldrede og muskuløse lægestuderende Magnus. Han er ude at jogge med sin hund (ja, ja, den er selvfølgelig også skøn).

Sian og Magnus tiltrækkes af hinanden, men Sian tør ikke give slip. Hun er stadig bange for, hvad en forelskelse kan føre med sig. Hun holder afstand de næste mange gange, de mødes.

Heldigvis har Magnus arvet en flaske med en gammel indtørret pergamentrulle i. Da Sian, der er papirkonservator, ser den, bliver hun helt vild. Da flasken åbnes for første gang i over 250 år, og teksten dechifreres, løses et mord.

Ud over at være en kærlighedshistorie, en mordgåde og en gotisk thriller, hvor man kan møde Grev Dracula i gaderne i Whitby Yorkshire kl. 4 om morgenen, er romanen også en psykologisk roman om sindets kringelkroge. En fremragende graven i menneskesindet, hvor mareridtet giver fuld adgang til alt det fortrængte. En fortid, der er svær at acceptere, og en fremtid, der knapt tør leves.

Michel Faber skriver simpelthen godt. Der står en masse mellem linierne, og min eneste anke er, at bogen er lige lovlig kort. "De 199 trin" er en lille bog, men den har så mange strenge at spille på og så mange lag, at jeg tror, jeg lige læser den en gang til.

Oversat af Sven Alling Coverdale Kofoed. Gyldendal, 2005. 117 sider. Kr 175,-

Læs anbefalingen af Den røde blomst, den hvide blomst
Læs anbefalingen af Courage-Ensemblet

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25639359
ISBN
9788702008975
Antal sider
117

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer