Bog

Mogens og andre noveller

Af (
2012
)

Anmeldelse

Mogens og andre noveller af J.P. Jacobsen

23 jan.13

Et tidsbillede fra modernismens gennembrud gennemsyret af kunst og sproglig ynde. J.P. Jacobsens noveller er enestående.

Særligt i den første novelle ’Mogens’, som foregår meget udendørs, fornemmer man ikke bare kærligheden til naturen, men har næsten duften af blomster og nyslået græs omkring sig. Mogens forelsker sig i en ung smuk kvinde, hvis gunst er næsten umulig at opnå. Efter lang tids overvejelser finder han dog en udvej, men tvivler alligevel på rigtigheden af denne.

Også novellen ’Fru Fønns’ er præget af kærligheden, dog til hendes børn, som er ved at være voksne. Her kommer især de menneskelige egenskaber eller svagheder i fokus. Menneskene står ofte ved en skillevej og skal træffe et svært valg. Uanset hvilket valg hun tager, vil det medføre et tab. Men værst af alt, så risikerer hun at miste sig selv.

Samlingen af seks skønne noveller med hver sit tema, fx ulykkelig kærlighed og sorg, udkom første gang i 1882. Novellerne er meget varierede både i længde og tematik, men fælles for dem alle er, at de er skrevet i et utrolig smukt og blomstrende sprog, som Jacobsen mestrede til mindste detalje. Samtidig er novellerne fyldt med billedsprog og metaforer.

Sprogligt fungerer det rigtig godt, novellerne er nemme at læse, og det er rart at man kan holde pause mellem novellerne og reflektere lidt. Miljøbeskrivelserne er også interessante, man er næsten tilstede i novellen, enten som tilskuer eller statist. Det er rigtig godt skruet sammen, man må næsten læse det højt for sig selv.

Samlingen har forord af Hans Otto Jørgensen, og da både samtiden og andres måde at skrive på inddrages, vil jeg mene, at denne udgave sagtens kan være relevant for opgaveskrivere, både til perspektivering og kritik.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
29663327
ISBN
9788702130690
Antal sider
129

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer