Bog

Redningsafstand

Af (
2017
)

Anmeldelse

Redningsafstand af Samanta Schweblin

03 maj.17
AfMarion Tirsgaard
Skribent

Den Man Booker nominerede litterære gyser om børn, mødre og forgiftning i en argentinsk landsby føles som et foruroligende mareridt, der aldrig ender.

Kvinden Amanda ligger på sygehuset. Hun er døende og har kun kort tid igen. Ved hendes seng sidder drengen David og stiller spørgsmål. Han vil have Amanda til at fortælle om mødet med hans mor og det, der efterfølgende gjorde Amanda syg. Gennem samtalen folder der sig en litterær og foruroligende gyser ud om mødre, redningsafstande og forgiftning af mennesker og dyr i et lille argentinsk samfund.

Redningsafstanden er den afstand, en mor konstant holder til sit barn, så hun kan komme barnet til undsætning, hvis der er fare på færde. Og netop redningsafstanden bliver central i denne roman, der velfortjent er nomineret til Man Booker International Price 2017 og samtidig Samantha Schweblins første roman på dansk.

Drengen David vil have Amanda til at fortælle om mødet med hans mor, den smukke Carla, som Amanda og datteren Nina møder under en ferie i en lille argentinsk landsby. Carla fortæller Amanda historien om, hvordan sønnen David bliver forgiftet efter at have drukket af vandet i den lokale bæk. I et desperat forsøg på at redde David, tager Carla ham med til en klog kone, der redder Davids liv ved at flytte noget af hans ånd over i et andet menneskes krop og lade en anden ånd komme ind i Davids krop. David overlever, men ændrer på skræmmende vis personlighed. Carlas fortælling og mødet med David skræmmer Amanda og forstærker hendes redningsafstand til datteren Nina, men selv om hun beslutter sig for at forlade landsbyen, synes hun på mærkværdigvis bundet til stedet og Carla, og katastrofen er uundgåelig.

Romanen er skrevet som en lang samtale mellem David og Amanda. Der er intet ophold i samtalen, og som læser føles det umuligt at holde pause i denne samtale, der bliver uhyggeligere og uhyggeligere for hvert spørgsmål, Amanda svarer på. Romanen får med dette greb et jagende og klaustrofobisk udtryk over sig, og det forstærker gyset.

’Redningsafstand’ er som et surrealistisk og velskrevet mareridt, det er svært at vågne op fra. 

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Oversætter
Peter Adolphsen
Faustnummer
52980534
ISBN
9788702201598
Antal sider
120

Tema

Tema

Klimalitteratur

Litteraturen udstiller de fatale konsekvenser af menneskelige handlinger og udgør samtidig en fiktiv legeplads med et indbygget refleksionsrum.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser