Bog

Neglene

Af (
2010
)

Anmeldelse

Mikhail Jelizarov: Neglene

12 apr.11

"Neglene" starter på et sovjetisk børnehjem for sinker og vandhoveder, hvor den pukkelryggede Gloster og den savlende Berkhatov med det sammenkrøllede hoved bliver uadskillelige fosterbrødre nærmest fra fødslen. Lyder det lige tungt og socialrealistisk og med en hørm af udkogt kål efter sig? ... Gu' er det ej!
For det er en ret fantastisk og i den grad socialurealistisk historie om Glosters og Berkhatovs ubrydelige venskab, nærmest fra fødslen. Og ikke mindst om Glosters helt ekseptionelle musikgeni, der næres og beskyttes ved hjælp af Berkhatovs månedlige sortmagiske neglebidningsritualer! Det udvikler sig til det rene gys...
Det er både tragisk og dødmorsomt, helt ovre ved satiren, og et rigtig godt lille værk om et Sovjetunionen/Rusland i forandring, og det mærker især Gloster, da hans status går fra stempling som idiot til dyrkelse pga. sit talent. Og det er en rigtig god lille livshistorie om de to magiske mennesker, som først og fremmest fordi de er vanskabte så også betragtes som sinker og idioter - i første omgang. Meget fin lille bog.
Det er et fornemt projekt, som forlaget Vandkunsten har gang i med at lave en serie af russisk samtidslitteratur, som indtil videre har ført til tre romaner: Vladimir Sorokin: "En opritjniks dag", Aleksej Slapovskijs "De er overalt" og så denne. Jeg glæder mig til, at Jilizarovs "Bibliotekaren" bliver oversat. "Bibliotekaren" har vundet den mest prestigefulde litterære pris, den russiske Booker pris, i 2009, og hvis den endda er på et endnu bedre niveau end "Neglene", skal den kun være velkommen!

Fra Bogbrokken

Bogdetaljer

Forlag
Vandkunsten
Oversætter
Jon Kyst
Faustnummer
28546505
ISBN
9788776951955
Antal sider
117

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer