Bog

Blå bror

Af (
2006
)

Anmeldelse

Blå bror af Ib Michael

25 sep.06

Ungdomsnostalgi og sære drømme. Haves: Ung mand med mod på livet, velbevandret i filmuniverset og lidt af en drømmer. Ønskes: Mening og retning i verdenen generelt.

Ib Michaels "magiske realisme" er for en stund lagt på hylden, og kursen er i stedet sat mod ungdommen. Her bliver der serveret forelskelser, umulig kærlighed, sløvsind og ung energi, alt sammen veltilberedt og lige til at spise.

Bogen er en slags erindringsroman, lidt i stil med Martin Halls "Den sidste romantiker", hvor grænsen mellem fiktion og virkelighed er udvisket. Selvom det på intet tidspunkt nævnes, at bogen handler om Ib Michael, så er der mange lighedspunkter, blandt andet opvæksten i Roskilde.

Hovedpersonen lever i bedste Ib Michael stil sit liv i en sjov boble, hvor drømme og virkelighed ofte flyder sammen. Det er i disse lidt "skæve" øjeblikke, at jeg synes, Ib Michael er bedst.

Ib Michael skriver som en drøm, let og ubesværet. Det er en fornøjelse at læse, men man kan måske godt savne "mareridtet" lidt, det hele er ret pænt. Der er selvfølgelig skelsættende og frygtelige begivenheder, men det bliver ikke rigtigt farligt. Men hvis man ser tilbage på sin egen ungdom, var der nok heller ikke så meget drama, udover et par knuste hjerter her og der.

Hvis man nogensinde skulle bruge ordet veloplagt, i andre forbindelser end om danske lystspil, så er det et adjektiv, man må tilføje denne bog, for den er PÅ fra starten af, og man er på intet tidspunkt dårligt underholdt. Bogen er let at gå til, spændende og vedkommende. Til sidst skal det dog siges, at den til trods for sin "veloplagthed" er mile vidt fra et dansk lystspil.

Analyse

Michael, Ib - Blå bror

Blå bror er Ib Michaels hyldest til ungdommen, til tiden i 60´erne og til alle former for kunst.

”Alle erindringer er fiktive”. Ib Michaels seneste roman Blå Bror fra 2006 indledes med disse ord, og romanens handling, der kredser om den 18-årige hovedpersons konstante pendulering mellem overmod og selvdestruktion, tydeliggør ikke kun sandheden i ovenstående citat. Men det illustrerer også meget præcist, hvordan ungdommens forvirrede år for mange kan virke uvirkelige - selv når man står midt i dem.

Blå Bror er som mange af Ib Michaels øvrige romaner en beskrivelse af en helt almindelig ung mands helt almindelige liv. Romanen cirkler om tilværelsens mest basale elementer som kærlighed, smerte, trekantsdramaer og usikkerhed. Men som det ofte også er tilfældet med Ib Michaels romaner, er al denne almindelighed stærkt krydret med ingredienser som eventyr, hallucinationer, overnaturlige fænomener og ønsketænkning, der i dette tilfælde er et resultat af hovedpersonens maniodepressivitet. Denne blanding af vanvid og normalitet er ikke bare med til at skabe en virtuos og levende fortælling, hvor det maniodepressive på én gang er en stærk overdrivelse af virkeligheden, men samtidig er det også et billede på, hvordan ungdommen kan føles som en rutschebanetur i følelsernes vold.

Romanen er en hyldest til ungdommen, til tiden i 60´erne og til alle former for kunst. Kunsten hyldes ikke blot gennem en lang række direkte og indirekte henvisninger til tidens store forfattere, skuespillerinder, kunstnere og musikere, som hovedpersonen naivt og til tider uvidende omgiver sig med. Men kunsten hyldes også som skiftende måder, hvorpå hovedpersonen udtrykker sig og forstår sit liv igennem. Han dokumenterer og fiktiviserer således sit eget liv og sine omgivelser skiftevis i rollen som filminstruktør for en smalfilm, som digter og som fluxus-kunstner. Han afprøver og eksperimenterer med de forskellige medier, på samme måde som han eksperimenterer med livet og dets mange valg.

Hovedpersonen er på alle måder et produkt af middelklassen, og som det sig hør og bør, forsøger han med alle midler at tage afstand fra dette miljø. På den ene side flirter han med underklassens lavkultur, der repræsenteres af en motorcykelbandes hierarkiske sammenhold. Og på den anden side mænger han sig med overklassens eksotiske livsførelse, der personificeres i den homoseksuelle ven Mark. Mark og hovedpersonen er på trods af deres forskellighed uadskillelige, og Mark fungerer på mange måder som den tvillingebror (Blå bror), som hovedpersonen mistede ved sin fødsel. Fælles er de om at kredse som planeter om gudinden Regina, der på alle måde betager de to unge mænd – om end på hver sin måde. Da Regina for en tid forsvinder ud af deres liv, igangsætter hun en lavine af hændelser og følelser, der er svære at holde sammen på for de to unge mænd. Men som i et ægte eventyr og som i erindringens fortryllende tilbageblik ender det hele godt. Hovedpersonen drager til de varme lande, bekæmper den onde drage, for derefter at kravle op til slottets tårnværelse og redde dronningen, Regina, ud af sit fangenskab. Prinsen er endnu engang uovervindelig og erobrer sit livs kærlighed. Men i mellemtiden må han gå så grueligt meget igennem og man frygter gang på gang, at det hele ender galt, og at det sorte hul, der til tider overmander hovedpersonens ellers tenderende storhedsvanvid, suger ham ned i en uendelig afgrund.

Man kan karakterisere Blå Bror, som en klassisk ungdomsroman, der falder i tradition med Rifbjergs og Panduros klassikere. Men samtidig tilføjer Ib Michael de klassiske træk et nyt skær, idet den magiske realisme, der er blevet hans kendemærke, bliver anvendt som en tone og en stil, der er med til at understrege ungdommens hæsblæsende tempo og til tider magiske skær.

Cand. mag. Tina Brødsgaard Andersen, oktober 2006.


Læs også Allan Thomsen Volhøjs anbefaling af bogen

 

 

Litteratur om bogen

Artikler i aviser

Berlingske Tidende
(heri 7/7 2006: Henrik Dannemand: Ib Michael går tæt på sig selv).
Kort interview med Ib Michael omhandlende Blå bror.

Berlingske Tidende
(heri 26/8 2006: Søren Kassebeer: Man kan lige så være glad for sine depressioner).
Interview i anledning af udgivelsen af Blå bror.

Fyens Stifstidende
(heri 1/9 2006: Sonja Sabinsky: Uden magien går det slet ikke).
Portræt af Ib Michael og interview i anledning af udgivelsen af Blå bror.

Anmeldelser i aviser

31/8 2006 Birgitte Grue i B.T.
31/8 2006 Jens Andersen i Berlingske Tidende
31/8 2006 John Chr. Jørgensen i Ekstra Bladet
31/8 2006 Marianne Ping Huang i Information
30/8 2006 Jon Helt Haarder i Jyllands-posten
31/8 2006 Svend Skriver i Kristeligt Dagblad
31/8 2006 Bettina Heltberg i Politiken
1/9 2006 Lars Bukdahl i Weekendavisen

Anmeldelser på nettet

Sentura
Ulf Joel Jensen: Ib Michael de luxe

 

Generelt om forfatteren

Bøger

99.4 Kirkeby, Per
Arnasco: samtaler med Ib Michael / Per Kirkeby. - 2. udgave. - Brøndum, 2000. - 114 sider.
Billedkunstneren Per Kirkeby og forfatteren Ib Michaels dialog om bl.a. kunst, kunstsyn og ikke mindst deres personlige arbejdsproces.

99.4 Michael, Ib
I virkeligheden: et portræt af Ib Michael / med opgaver, grammatik og øvelser af Kim Rose Petersen. - DR, 1993. - 104 sider.
Baseret på radiomagasinet Kronsj på P3. Til bogen hører kassettebånd.
Indhold: Himmelbegravelse ; At rejse ; Rødder ; Dansk Normal Virkelighed ; Det relative ; Magisk realisme ; Begrebet kriger ; Virkelighed og fiktion ; Pest og AIDS ; Livsnyder.
Om Ib Michaels person, holdninger og forfatterskab. Bogen er beregnet til undervisningsbrug for voksne udlændinge, der lærer dansk på forsætterniveau, gymnasiet, på hf eller tilsvarende. Under hvert afsnit interview, opgaver, grammatik og øvelser. 

99.4 Michael, Ib
Mit år / Ib Michael. - Gyldendal, 2000. - 256 sider.
Dagbog fra det år hvor Ib Michael (f. 1945) skrev og udgav digtsamlingen "Rosa Mundi", og hvor årtusindet skiftede. Dagbogen går tæt på det private liv, skriveprocessen, læseoplevelser og i forbindelse med optagelse af en TV-serie går rejserne bl.a. til Syd- og Mellemamerika, Yemen og Japan.

99.4 Michael, Ib
Kristian Himmelstrup
Den udødelige soldat og jeg. - Museum Tusculanum, 2000. - 198 sider.
Efter kort biografi om Ib Michaels vej fra en priviligeret opvækst i Roskilde til et liv som skrivende kosmopolit, føres læseren igennem forfatterskabet fra 1970'ernes eksperimenterende romanfantasier og rejseberetninger til de senere års optagethed af tid og identitet.
Med litteraturhenvisninger.

99.4 Michael, Ib
Else Vinæs
Forvandlingsfortællinger: en undersøgelse af Ib Michaels forfatterskab med særligt henblik på myte, sprog og fantastisk. - Odense Universitetsforlag, 1997. - 198 sider. - (Odense University studies in Scandinavian languages and literatures ; vol. 33).
En analyse af Ib Michaels forfatterskab centreret om rejseskildringer, fantastisk litteratur, digte samt erindringer, der viser forfatterens særegne konsekvens i synet på tilværelsen, og hvordan hans menneske- og verdensbillede integreres i værkerne.
Litteraturliste: s. 195-199.

Afsnit i bøger

Lidenskabens masker: fire forfatterskaber: Thomasine Gyllembourg, Herman Bang, Tove Ditlevsen, Ib Michael / udgivet af Birgitte Dalsgård, Ole Riber Christensen. - Gyldendal, 1991.
(heri s. 308-319: Portræt af Ib Michael).
Introduktion til forfatterens liv, produktion og samtid.
Beregnet til gymnasiet og HF.
Litteraturhenvisninger.

Ib Michael: Undervejs er altings mål: Ib Michaels forfatterskab / udgivet med efterskrift af Solveig Bennike. - Munksgaard, 1999. - (Forfatterserien fra Munksgaard).
(heri s. 141.169: Solveig Bennike: Efterskrift).
Litteraturhistorisk efterskrift, der omhandler forfatterskabet.
Sigter mod skolens ældste klasser, specielt mod gymnasiet, hf, hhx, htx og mod seminarier og højskoler.
Med litteraturhenvisninger.

81.6
Litteraturens stemmer: Gads danske forfatterleksikon / Benedicte Kieler og Klaus P. Mortensen. - Gad, 1999.
(i 1. udg. s. 376-381; i 2. udg. s. 254-258: Johannes Fibiger: Ib Michael).

81.6
Litteraturens veje / Johannes Fibiger, Gerd Lütken. - Gad.
(i 1. udg. s. 364-365; i 2. udg. s. 388-390).

81.6
Litteraturhåndbogen / redigeret af Ib Fischer Hansen m.fl. - Gyldendal Uddannelse. - 2 bind.
(i bind 2, 6. udg., s. 117-119).

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede / redigeret af Torben Brostrøm og Mette Winge. - Gad, 1980-1982. - 5 bind.
(i bind 5, s. 301-307: Ebbe Kløvedal Reich: Ib Michael).

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede. - 4. udgave / redigeret af Anne-Marie Mai. - Gad, 2000-2002.
(i bind 3, s. 174-186: Erik Svendsen: Ib Michael).

81.65
Jørgen Gustava Brandt : 80 moderne danske digtere: præsentation & portræt : essays / af Jørgen Gustava Brandt og Asger Schnack. - Gyldendal, 1988.
(heri s. 182-186: Ib Michael).

81.65
Asger Schnack: Portræt: 40 danske digtere efter 1968. - Gyldendal, 1981.
(heri s. 115-119: Eventyrer og revolutionær: Ib Michael).

81.69
Lars Handesten: Litterære rejser: poetik og erkendelse i danske digteres rejsebøger. - C.A. Reitzel, 1992.
(heri s. 166-169: Vision og handling).Den tidlige del af forfatterskabet i lyset af den litterære tradition.

81.69
Ib Johansen: Sfinksens forvandlinger: fantastiske fortællere i dansk litteratur fra B.S. Ingemann til Per Højholt. - Aalborg Universitetsforlag, 1986.
(heri s. 237-251: Det fortrængtes tilbagevenden: myte og magisk realisme i Ib Michaels og Vagn Lundbyes romaner).

99.381
Dansk forfatterleksikon / redigeret af John Chr. Jørgensen. - Rosinante, 2001. - 2 bind.
(i Biografier, s. 308: Kristian Himmelstrup: Ib Michael).

99.3816
Twentieth-century Danish writers / edited by Marianne Stecher-Hansen. -
Gale Research Company, cop. 1999. - xxii, 519 sider.  - (Dictionary of literary biography ; volume 214). - (A Bruccoli Clark book).
(heri s. 275-281: Else Vinæs: Ib Michael).
Introduktion til forfatterskabet på engelsk.

Artikler i tidsskrifter

37.1489605
Dansk noter. - Dansklærerforeningen/FFS, Fraktionen for de fortsatte skoleuddannelser.
(heri 1999, nr. 2, s. 38-43: Rigmor Kappel Schmidt: Ib Michaels fantasimagiske realisme).

80.5
Kritik. - Gyldendal.
(heri 1996, nr. 119, s. 1-7: Lars Bukdahl: Søn af romanen : ti punkter om Ib Michaels erindringstrilogi).

81.6
Danish literary magazine : new books from Denmark. - Danish Literature Centre.
(heri 1996, nr. 9, s. 22-23: Erik Svendsen: All my wishes turn to images).

Artikler i aviser

Aktuelt
(heri 8/4 2004: Mikala Rørbech: Rejsende i tid og rum).
Portræt af Ib Michael.

Berlingske Tidende
(heri 30/7 2004: Michael Jannerup Andersen: Barndommens gade: Vandtårnet var slottet, min egen far var kongen).
Interview med Ib Michael om hans opvækst i Roskilde.

Information
(heri 17/6 2006: Tine Bjerre Larsen: Man får nok af sig selv. - (I dit korte liv).
Interview.

Kristeligt Dagblad
(heri 2/8 2002: Dorte Remar: I frit fald).
Interview med Ib Michael, hvor han fortæller om hvordan han bruger sin maniodepression i sit arbejde.

Morgenavisen Jyllands-Posten
(heri 28/5 2004: Marianne Juhl: I bøgernes verden: Den nødvendige bogreol).
Interview med Ib Michael, hvor han fortæller om hvilke bøger, som han skal have i sin nærhed når han arbejder.

Weekendavisen
(heri 17/2 2006: Ib Michael: Hvad sker der med Danmark?).
Ib Michael fortæller om sine oplevelser i Thailand efter sagen om Muhammed-tegningerne.

Video, bånd og cd

99.4 Kirkeby, Per
Slottet i Italien (video): Produktionsselskabet i samarbejde med Det Danske Filminstitut, 2002. - 1 kassette (VHS) (95 min.).
Indhold: I Per Kirkebys (f. 1938) palazzo i Norditalien taler han med vennen Ib Michael om livets store spørgsmål: kunsten, døden og kærligheden.

99.4 Michael, Ib
I virkeligheden (bånd): et portræt af Ib Michael: et undervisningsmateriale med opgaver, grammatik og øvelser. - DR, 1993. - 1 kassettebånd.
Hertil hører bog. (Se under Generelt om bogen: bøger).
Baseret på radiomagasinet Kronsj på P3.
Indhold: Himmelbegravelse ; At rejse ; Rødder ; Dansk Normal Virkelighed ; Det relative ; Magisk realisme ; Begrebet kriger ; Virkelighed og fiktion ; Pest og AIDS ; Livsnyder.

99.4 Michael, Ib
Ib Michael (video): Mørkets fyrste - lysets prins / tilrettelæggelse Hanne-Vibeke Holst - Foreningen Casablanca for DR TV-Fakta, 1998. - 1 kassette (VHS) (35 min.).
Samtale med Ib Michael.

Links

Forfatterweb
Dansk BiblioteksCenters forfatterportrætter. Kræver abonnement, men kan benyttes gratis på de fleste folkebiblioteker.


Bibliotekar Anne Scheffmann, Vejle Bibliotek

26 okt.06

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
26395704
ISBN
9788702050028
Antal sider
331

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer