Bog

Rosa Parks

Af (
2018
)

Anmeldelse

Rosa Parks af Lisbeth Kaiser

01 feb.19
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Smuk børnebog om et menneske, der kæmpede store kampe mod uretfærdighed, fordi hun inderst inde vidste, hun var et helt almindeligt menneske, præcis lige så meget værd som alle andre.

Rosa Louise McCauley Parks blev født i 1913 i staten Alabama i byen Tuskegee nær Montgomery. Hun vokser op med sin mor, bror og bedsteforældre. Hendes bedsteforældre fortæller hende historier om slavetiden, hvor sorte mennesker ikke var frie. Rosa bemærker med undren, at der bliver talt om, at sorte mennesker ikke er så meget værd som hvide mennesker.

Rosa ser bussen med hvide børn køre forbi hver morgen på vej til sin skole, som kun er for sorte børn. Som voksen, oplever hun også, at hun ikke må bruge samme døre, elevatorer eller badeværelser som hvide mennesker. Bussen må hun kun køre med, hvis hun sætter sig bagerst.

Rosa forelsker sig i Raymond, og de arbejder begge på at forandre reglerne, så de bliver mere rimelige. I 1951 oplever hun på vej hjem i bussen, at chaufføren beder hende rejse sig, fordi en hvid person skal have hendes plads. Det nægter hun. Hun kommer i fængsel, men er heldigvis ikke bange. Hjemme igen bliver hun enig med sine venner om, at de skal kæmpe videre for deres rettigheder.

Hun begynder at rejse rundt i landet for at overbevise andre om at tilslutte sig kampen mod uretfærdighed. Og hendes store arbejde lykkes. Hun må senere flytte pga. trusler på livet for både hende og hendes familie, men kæmper videre, nu også for stemmeret og ligestilling.Til det sidste betragter hun sig selv som et helt almindeligt menneske, præcis lige så meget værd som alle andre.

Rosa Parks var en af de vigtigste figurer i borgerrettighedsbevægelsen. Hun hjalp og inspirerede rigtigt mange mennesker med sit store mod. Forfatter Lisbeth Kaiser bor I Brooklyn og har skrevet fire bøger i serien ’Little People, Big Dreams’’. Den spanske illustrator Marta Antelo har skabt de fineste billeder, i smukke lidt dæmpede farver, som tilfører den helt rigtige stemning til historien.

Endnu engang er jeg meget imponeret over, hvor meget særdeles vigtig historisk information, det er muligt at få formidlet på få sider. Det er en fantastisk bog, som skaber rum for gode samtaler med et barn fra ca. 4 år.

Bogdetaljer

Secondary title
Små mennesker, STORE DRØMME
Forlag
Forlaget Albert
Oversætter
Luna Svane Rodriguez
ISBN
9788793752009
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser