Bog

Drømmestenen

Af (
2017
)

Anmeldelse

Drømmestenen af Gunvor Ganer Krejberg

16 jan.19
AfMette Rabæk
Skribent

Historien om alfepigen Mirja er en spændende, eventyrlig fortælling, der giver stof til samtale – eller eftertanke - om store følelser og svære valg i et barns liv.

'Drømmestenen' er anden bog i Gunvor Ganer Krejbergs serie om alfepigen Mirja. Serien tæller indtil videre tre bind, og der er planer om udgivelse af yderligere to. Bøgerne er handlingsmættede og foregår i et alfeunivers, men behandler samtidig meget genkendelige problematikker og store følelser i et børneliv. Det er hverdagsrealisme i et magisk univers.

"I bliver her, Mirja. Hører du? I går ikke uden for hekseringen! Lover du det?"
Den lille alfepige, Mirja, skal passe sine små brødre, fordi mor skal på markedet og sælge de sidste drømmesten, så familien kan få mad på bordet. Mirja lover, at de alle bliver inden for den heksering, der beskytter alfelandsbyen mod rovdyr og andre farlige skabninger.
"Jeg stoler på dig", siger mor, inden hun går.

Og Mirja har de bedste intentioner. Bestemt. Men da hun hører Felix´ stemme fra skoven, kan hun alligevel ikke dy sig. Hans stemme kilder i maven og risler så behageligt ned ad ryggen, at Mirja bliver nødt til at smutte ud og kigge efter ham. Bare et kort øjeblik. Da hun vender tilbage, er de små brødre forsvundet.

Alfepigen Mirja vil så gerne gøre det rigtige, men det er som om livet kommer lidt i vejen. Spændende oplevelser og alfedrenge lurer lige om mosehjørnet, og Mirja glemmer de formaninger, hun får af sin mor. Vingerne bliver revet i stykker, tvillingebrødrene forsvinder og farlige rovdyr får pludselig adgang til alfelandsbyen. Men Mirja er en modig, selvstændig og handlekraftig alfepige, og sammen med sine bedste venner, pindsvinet Pelle og kragen Sibbo, klarer hun de udfordringer, der kommer væltende. Udfordringer, der ofte indebærer, at Mirja foretager svære, moralske valg.

Serien er stemningsfuldt illustreret af Rebecca Bang Sørensen, der har skabt et eventyrligt og farvemættet alfeunivers. Illustrationerne trækker spor af farve - også på tekstsiderne - og udgivelserne er i lækker, stoflig kvalitet med blanke bogmærkesnore. ´Mirja 2 – Drømmestenen´ vandt i 2018 Orlaprisen i kategorien ´Bedste bog at kigge i.´

Bøgerne er både til højt- og selvlæsning for cirka 8-10 år, men kan også læses op for et lidt yngre publikum, der ikke lader sig skræmme alt for let. Mirja-serien efterspørges mest af piger, men det er egentlig en skam, for jeg tror også, drengene vil blive fanget af de spændende historier og kan spejle sig i Mirja, der er alt andet end en artig pige.

Serien minder om Josefine Ottesens fortælling om Hullerikkerne fra syvstammetræet, der foregår i et lignende naturligt univers – men Mirja kan også sammenlignes med stærke pigekarakterer fra børnelitteraturen som for eksempel Astrid Lindgrens Lotte eller Grynet.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
52969670
ISBN
9788702218565
Antal sider
161

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser