Bog

Malalas magiske blyant

Af (
2018
)

Anmeldelse

Malalas magiske blyant af Malala Yousafzai

25 feb.19

Smuk og bemærkelsesværdig billedbog om Malala Yousafzai, som blev verdenskendt for sin kamp for pigers rettigheder og formidler sin barske historie til mindre børn.

Tænk at have en magisk blyant, som både kan tegne og bringe ting til live. Man kunne tegne en ny fodbold, smukke kjoler og en lås på døren, så man kan være i fred. Eller en verden, hvor alle mennesker kan leve sammen i fred?
’Malalas magiske blyant’ er fortællingen om pigen Malala, der bor med sine forældre og to mindre brødre i Swat-dalen i Pakistan. Hun drømmer om at eje en magisk blyant, ligesom drengen i det fjernsynsprogram, hun elsker at se. Så kunne hun tegne alle mulige ting til sin familie, som ikke har ret mange penge. 

Faren sender Malala i skole hver dag. En dag møder hun nogle piger på sin egen alder, som ikke er i skole, men som i stedet skal skaffe penge til deres familier. Både drenge og piger samler metal på lossepladsen for at sælge det, så familien kan få mad. Malalas far forklarer hende, at det ikke er alle familier, der har mulighed for at sende deres børn i skole, og nogle vil ikke sende deres døtre i skole, selvom de har muligheden. Malalas far siger altid: ’Malala skal leve lige så frit som fuglen’, men nu spekulerer hun pludselig på, hvor fri hun mon bliver? Hvis Malala havde en magisk blyant, ville hun bruge den til at tegne en bedre verden. En verden, hvor alle lever i fred med hinanden og hvor alle er lige.

En dag sker der en stor forandring i familiens liv. Taliban kommer til magten, og piger må ikke længere må gå i skole. Malala begynder at skrive om uretfærdighederne, om at savne sine klassekammerater og om at savne at gå i skole. Hun begynder at rejse rundt og fortælle historierne om det nye styre. De prøver at gøre hende tavs, men det lykkes ikke!

Malala Yousafzai har formået at formidle sin barske historie til børn. Hun giver, gennem sin historie, andre børn mulighed for at se, hvordan man kan skabe forandringer. Selvom truslen er meget overhængende, bevarer bogen en magisk optimisme, som letter formidlingen. Malala har modtaget adskillige fredspriser og kæmper for at give piger ret til uddannelse, gennem sit arbejde som fredsambassadør i FN.

Det er en bemærkelsesværdig billedbog, med de smukkeste illustrationer, skabt af Kerascoët, som er pseudonym for ægteparret Sébastien Cosset og Marie Pommepuy, som begge er illustratorer. De formår virkeligt at fange stemningen i historien. Med magiske guldudsmykninger ovenpå de sarte akvareller skaber de den samme stemning af magi som i den skrevne fortælling.

Bogen er en virkelig god åbning til samtaler med børn i indskolingen om privilegier, køn, kultur, fattigdom, børns rettigheder og FN’s børnekonvention.

Bogdetaljer

Forlag
Forlaget Albert
Oversætter
Eva Mosegaard Amdisen
Graphic
Kerascoët
ISBN
9788797020388
Antal sider
44

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer