Bog

Malala Yousafzai

Af (
2021
)

Anmeldelse

Malala Yousafzai

21 dec.21
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Vigtig bog til de mindste om Malala og hendes modige kamp for pigers ret til at gå i skole. 

Det kræver ubeskrivelige mængder mod at turde sætte sig op imod et regime, som ikke går af vejen for vold og mord, og som arbejder på at undertrykke kvinder i en moderne verden. 

Malala Yousafzai voksede op i Pakistan i Swat-dalen tæt ved den afghanske grænse sammen med sin familie. Hendes far var leder af en skole, og Malala skulle i skole, når hun blev gammel nok. Hendes egen mor havde aldrig fået muligheden for at gå i skole, men Malala håbede at hendes eget liv ville blive helt anderledes. Men desværre gik det ikke, som hun håbede. I 2007 overtog Taleban kontrollen i Afghanistan. Taleban vil ikke have at kvinder går i skole eller arbejder. Faktisk skal kvinder blive hjemme, være tildækkede og kun bevæge sig udenfor, hvis de er ledsaget af deres mand eller bror.

Da Taleban ødelagde mange af pigernes skoler, besluttede Malala, at hun ville kæmpe mod de uretfærdighederne. Malala og hendes venner kæmpede med bøger og blyanter mod det voldelige Taleban-regime. Men en dag blev Malalas skolebus angrebet af Taleban-soldater, som skød Malala i hovedet. Hun overlevede og fik sit liv tilbage på et hospital i England. Da hun var klar igen, kæmpede hun ufortrødent videre for sine ca. 66 mio. medsøstre. Som 17-årig fik hun som den yngste nogensinde Nobels Fredspris for sin vigtige kamp mod undertrykkelse.

Bogen er en væsentlig tilføjelse til serien om de små mennesker med de store drømme. Historien om Malala Yousafzais utrættelige kamp mod et totalitært styre, hvis kvindesyn ganske enkelt er uhyggeligt, er skræmmende, men også utroligt inspirerende. Tænk hvad mennesker kan, hvis de tør stå sammen.

Maria Isabel Sánchez Vegara er forfatteren bag serien og har denne gang benyttet illustrator Manal Mirza, der er amerikansk-pakistansk og hvis fine tegninger med velvalgte farver passer rigtig godt til historien. Det er en virkelig vigtig bog at læse sammen med børn fra ca. 4 år. En anden historie om modige Malala er billedbogen Malalas magiske blyant, skrevet af Malala Yousafzai selv, som henvender sig til lidt de ældre børn.

Bogdetaljer

Forlag
Albert
Oversætter
Luna Svane Rodriguez
Faustnummer
61698981
ISBN
9788793752757
Antal sider
32

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser