I 2007 indtog Kim Leine litteraturens verden med sin debut 'Kalak'. Næsten to årtier senere har bogen taget springet til det store lærred.
Erindringsroman
Kalak dykker ned i de mørkeste afkroge af menneskelig eksistens og skildrer den personlige kamp som incestoffer og stofmisbruger i det moderne Grønland.
Hans fortælling om at flygte fra en dybt religiøs opvækst i Norge til et turbulent liv i København og Grønland har bevæget mange læsere. 'Kalak' er bygget på Leines eget erindringsstof og markerer begyndelsen på hans litterære behandling af Grønland.
Læs Litteratursidens anmeldelse.
Debuten har modtaget rosende anmeldelser for sin sproglige skarphed og portrættering af et liv i krise, og nu har disse kvaliteter fundet vej til filmmediet.
Fra bog til film
Kalak gjorde sin entré i biograferne den 7. marts 2024, hvor den allerede kom med international anerkendelse i bagagen. Ved San Sebastián Film Festival i 2023 høstede den priser for både Juryens Specialpris og Bedste Fotografering.
Læs Litteratursidens tema om filmatiseringer.
Det er en barsk fortælling om en mands indre kampe og den konstante uro, der driver ham fra sted til sted. Som Leine selv beskriver det i romanen, når han trækker paralleller til Edvard Munchs ikoniske maleri:
"Når jeg ikke har medicin på lager, bruger jeg fritiden til at gå lange ture ad glatte fortove. Oslo ligner et maleri af Munch. Men skriget er inden i mig".
Lån bogen som e-bog eller lydbog på eReolen.
Fotograf: Christian Geisnæs
Kommentarer