Bog

Bang

Af (
1996
)

Analyse

Willumsen, Dorrit - Bang

I sit forfatterskab har Willumsen bevæget sig gennem de fleste litterære genrer. Romanen om forfatteren Herman Bang er det tætteste hun kommer på sagprosaen.

Dorrit Willumsens store forfatterskab siden novelle-debuten Knagen i 1960 kan opdeles i et før og efter 1983. Dét år udgav hun den historiske roman Marie, som følger virkelighedens Marie Tussaud gennem et helt liv fra barndom til død. Romanen blev et læsergennembrud for Willumsen. Siden fulgte bl.a. Klædt i purpur (1990), om den byzantiske kejserinde Theodora, og den biografiske roman Bang (1996), som indbragte Willumsen Nordisk Råds Litteraturpris i 1997.

Det særlige ved romanen er, at i modsætning til almindelige biografier, som beskriver et livsforløb udefra, har Willumsen valgt en skønlitterær teknik og skildrer Herman Bangs liv indefra. Romanen har en ydre ramme, nemlig den ældre Herman Bangs oplæsningsturné i USA i 1912. Denne rejse blev Bangs sidste, han blev fundet bevidstløs i toget og døde i Ogden City. Romanen krydsklipper mellem Bangs togrejse og erindringsglimt fra et helt liv: barndommens tragiske tab af forældrene, ungdommens forelskelser i unge mænd og kvinder, boheme-livet mellem societytriumfer og skandaler, mellem håb og nederlag i kærlighed, mellem held og endeløs gæld. Bogen skildrer loyalt Bangs udsatte position, som kendt forfatter og homoseksuel. Willumsen indfanger den nervøse, febrile stemning i Bangs temperament og livsstil, som til dels har at gøre med livet i ufrivilligt eksil. Romanen forener i sin form den skrivemåde, der blev Bangs varemærke, impressionismen, og på den anden side dokumentarstilen, med dens brug af faktuelle informationer, f.eks. citater fra breve, artikler og anmeldelser.

I sit forfatterskab har Willumsen bevæget sig gennem de fleste litterære genrer: den historiske roman, samtidsromanen, fremtidsromanen, erindringer, noveller, digte, radiospil, teaterstykker og tv-spil. Romanen om Bang er det tætteste hun kommer på sagprosaen.

Kilder, links og centrale værker

24 maj.02

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
21453358
ISBN
9788702126655
Antal sider
359

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer