Bog

Bittesmå ti-ords historier

Af (
2023
)

Anmeldelse

Bittesmå ti-ords historier

14 sep.23

Bredden af forskellige kunstneriske udtryk er enorm uden et eneste middelmådigt bidrag i fabelagtig billedbog sprængfuld af fantasi.

Joseph Coelho har skrevet en perlerække af ultrakorte historier på kun ti ord og ladet dem inspirere nogle af de bedste børnebogsillustratorer i verden. Resultatet er blændende fra start til slut, og hver og en af historierne sætter fut i læserens forestillinger om, hvad der mon kom før og efter. En vidunderlig gave at dele med børn fra cirka 5 år - større børn kan måske endda skrive en ti-ords historie selv.

Nogle forfattere bruger mange ord og hundredevis af sider på at bygge et troværdigt univers op, som fodrer læserens forestillingsevne tilstrækkeligt til at tage dem med på en rejse ind i fantasiens verden. Men det er altså ikke nødvendigvis kvantiteten, der er den afgørende faktor i den forbindelse, som Coelho beviser ret så overlegent her.

Ti ord er benspændet, forfatteren har givet sig selv for efterfølgende at give nogle af de vildeste internationale tegnere komplet frie hænder til at illustrere de små historier på et opslag hver. Det har de hver især gjort i deres helt egen stil, og bredden af forskellige kunstneriske udtryk er enorm, med ikke et eneste middelmådigt bidrag imellem dem.

Det er så stærkt og mættende, at bogen ikke nødvendigvis lige er en, man sluger på en gang. Det ville simpelthen være en skam, og også lidt vanskeligt, da historierne ikke er forbundne på nogen måde og varierer vildt i stemning fra det mere lette og fjollede til det gådefulde og endda lidt uhyggelige.

Coelhos velvalgte ord er en fornøjelse at læse højt og smitter læseren med lysten til at lege med ord, sætte dem sammen på nye måder og fortælle små historier selv. Og det er da også forfatterens hensigt med bogen. Til dette formål er der bagerst i bogen et par gode udfordringer, større børn selv kan kaste sig over, og som man som voksen kan lave sammen med sit barn.

Dette er altså ikke en helt almindelig billedbog med en enkelt ligeud ad landevejen historie, men noget nær et festfyrværkeri af indtryk, der kan føre læseren i mange forskellige retninger. Det er en virkelig farverig bog, hvor hver side byder på rigtigt meget at kigge på og snakke om og lade fantasien brygge videre på. Vildt inspirerende læsning for både børn og voksne, og en bog, der kan åbnes igen og igen med nye historier hver gang.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Dal Michaelsen
Faustnummer
136655485
ISBN
9788771517910
Antal sider
52

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer