Bog

Del af det hele : en historie om at sortere og kategorisere

Af (
2023
)

Anmeldelse

Del af det hele : en historie om at sortere og kategorisere

16 feb.23

Tørre fakta omdannes til et vidunderligt eventyr i Neil Packers vanvittigt smukke udgivelse.

Hovedpersonen Arvo tager læseren med på en virkelig spændende rejse, som begynder med hans omfattende stamtræ, der går helt tilbage til tipoldeforældrene på begge sider, og dernæst vises en dobbeltside med slægtstræet for Arvos kat Malcolm. Der trækkes overordnede paralleller mellem kat og menneske, da det på efterfølgende side afsløres, at både Arvo og Malcolm begge hører under gruppen "dyreriget".

Siderne, der viser forskellige bygninger, åbner for flere lag af de byggeteknikker, der udgør de arkitektoniske former, hvor beskrivelserne og tegningerne af køretøjer er udarbejdet som et enormt konstrueret billedsprog kombineret med maskinmanualer. Det er blot en af de ting, der er så magisk ved denne bog – det kontekstuelle. Senere i bogen er man med Arvo på marked, hvor adskillige æblesorter udforskes og siden præsenteres Deweys klassifikationssystem på biblioteket og endelig "Arvos ostebord", der lige giver en hurtig rundtur over et udsnit af oste fra det meste af verden. Afrundingen fortæller om, hvad det vil sige at være et individ i en store verden.

Læseren tages med på en forunderlig rejse gennem aspekter af tid og rum, hvor alt har sin berettigelse og eksisterer i kraft af noget andet. Bogen er spækket med særdeles forskellige men velvalgte arter og sorter, som hører hjemme både under "natur" og "konstrueret af mennesket", men som i sidste ende katalogiseres af mennesket. Der er en rigdom i billederne, som kun kan udspringe fra et menneske med en kæmpe passion, og værket fremstår som en visuel encyklopædi af klassifikationer.

Serien Velkommen til museet har et lignende udtryk, og synes man at klassifikation er spændende, bør man også udfordre sig selv med Birgitte Krogsbølls herlige logik, eller man kan som voksen kaste sig over Carsten Müller Nielsens fabulerende opslagsværker. 

Bogdetaljer

Forlag
Gutkind
Oversætter
Anne Lund Gillesberg
Faustnummer
135455202
ISBN
9788743404798
Antal sider
44

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer