Bog

Skarp på krokodiller

Af (
2022
)

Anmeldelse

Skarp på krokodiller

23 maj.22
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

En ualmindelig smuk billedbog, der med retro-inspirerede illustrationer taler til børns æstetiske sans uden at gå på kompromis med indholdet.

Vidste du, at de nulevende krokodiller er de sidste overlevende af en dyregruppe, som er mere end 250 mio. år gammel?

Der findes 26 forskellige arter af krokodiller, alligatorer, kaimaner og gavialer, som lever forskellige steder på kloden. De lever i tropisk og subtropisk lavland, men enkelte steder også i havet. Krokodiller skaffer oftest deres føde ved gemme sig lige under vandoverfladen, for så at springe frem og benytte sig af overraskelsesmomentet, når andre dyr drikker. Men mange krokodiller kan også springe op af vandet, ved hjælp af den kraftige hale, og gribe fugle, der sidder på grenene over vandet.

Krokodillers tænder er skabt til at trække kødstykker af, og skulle der falde en tand ud, vokser der lynhurtigt en ny ud. Når krokodillerne bevæger sig gennem vandet, lægger de deres korte ben ind langs siden, og bruger deres kraftige hale til at komme frem med. Krokodiller lægger æg, ligesom fugle, som de passer godt på indtil de klækker, og deres ungers køn bestemmes af temperaturen i reden.

Og tag endelig ikke fejl af krokodillernes umiddelbart nedsatte aktivitetsniveau. De er ikke dovne, fordi de ligger i den varme sol. De sparer blot på energien, og det er virkelig smart, for de skal jo vokse, indtil de er ca. 40 år! Bogen sluttes med særdeles vigtige huskeregler.

Teksten indeholder de vigtigste fakta om krokodille-familien og sætter samtidig fokus på en art, der er omgærdet af mystik, men som i virkeligheden også er truet af mennesket, som invaderer dyrenes habitater, for derefter at dræbe dem, hvis der forekommer angreb på mennesker el. husdyr. Krokodiller er toprovdyr i deres økosystemer, og det er virkelig vigtigt, at der er balance i byttedyr/rovdyr-forholdet. Indholdet i bogen er logisk opdelt, og Owen Daveys illustrationer er så smukke, at jeg er sikker på at denne serie, alene af den grund, vil blive lånt med hjem fra biblioteket af mange familier.

Bogdetaljer

Forlag
Gads Børnebøger
Oversætter
Leif Schack-Nielsen
Faustnummer
62339519
ISBN
9788762738751
Antal sider
35

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser