Bog

Hovsa

Af (
2022
)

Anmeldelse

Hovsa!

18 apr.23

Poetisk og uforglemmelig fortælling med et kraftfuldt billedsprog og et forløsende budskab om, at alle kan udvikle sig og at acceptere hinanden.

Billedbogen 'Hovsa!' er excepsionel til at indfange oplevelsen af at være forkert og føle sig misforstået. Den navnløse fortæller, et barn, kommer ofte galt afsted. Hammeren ligger på gulvet ved siden af spejlet, men hovsa, så er spejlet pludselig gået i stykker. Man må passe på med ikke spilde, når man laver kakaomælk, men alligevel ender der med at flyde kakaomælk ud over bordet. Når uheldet er ude, skælder far ud. Far forstår ikke, at uheldene er den store dumme fugls skyld, for han kan ikke se fuglen. Fuglen sidder bare der og siger mærkelige uforståelige lyde. Bare den ville forsvinde!

Handlingen udspiller sig hovedsageligt på en ø hen over en sommerferie. Her møder barnet og fuglen en gammel mand, som kender alt til ulykkesfugle og håndteringen af dem. Efterhånden begynder fuglens lyde at give mening. Den hedder Hovsa og lærer barnet at flyve. De ender med at blive bedste venner, og da sommeren går på hæld, er noget i relationen mellem far og barn ændret til det bedre.

'Hovsa!' er en smuk og bidende fortælling om at føle sig mislykket og skamfuld. Historiens styrke er, at den kan læses på flere niveauer alt efter læserens forudsætninger. Som voksen læser er det lidt af en mavepuster at mærke, hvordan farens skæld ud rammer barnet. Her taler illustrationerne deres tydelige sprog, når barnet føler sig lillebitte, og farens hidsige ansigtsudtryk (uden krop) og kraftudbrud med store hidsige versaler dominerer. På et mere abstrakt plan er det samtidig en forløsende og smuk fortælling om fantasiens helbredende kraft, om at se tingene fra et nyt ståsted, vokse og acceptere hinanden. 

Bogdetaljer

Forlag
Nord
Oversætter
Camilla Schierbeck
Faustnummer
135176761
ISBN
9788727016429
Antal sider
0

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer