Anmeldelse
Ulveland af Annemette Gravgaard Larsen
- Log ind for at skrive kommentarer
Virkelig fin og læsevenlig bog rummer store emner som venskab, autisme, ensomhed, flygtninge - og ulve.
'Ulveland' er en anderledes fortælling om venskab, flygtninge og ikke mindst ulve. Historien handler om to drenge, Ibrahim og Lasse, der på hver sin måde er på flugt. Ibrahim kommer fra Syrien og bor med sine forældre og lillesøster på et asylcenter, hvor fremtiden er ret usikker. Hans far har forandret sig, siden de kom til Danmark, og sidder nu bare apatisk i stuen. Lasse har derimod ingen far, men bor med sin mor. Han er autist og meget optaget af ulve. En dag stikker Ibrahim af fra centeret, og han møder tilfældigt Lasse, som er ude at kigge efter ulve i skoven. Det bliver starten på et overraskende venskab med en rigtig spændende ulvejagt.
Fortællingen er fin og tankevækkende og handler om venskab på trods af forskelle. Historien er skrevet med stor skrift i et letforståeligt, nutidigt sprog, og forfatteren skriver om svære emner som mobning og livet som flygtning. De korte kapitler er spændende og lidt uhyggelige.
11-årige Max, som er læseambassadør på Aarhus kommunes biblioteker, har læst bogen og synes, den er både god og spændende, Han mener, at det er en vigtig bog, fordi den viser, hvordan det er i Danmark i forhold til den måde, vi behandler vores flygtninge på. Der er en lighed mellem den måde danskerne ser flygtninge og den nye ulvebestand. Begge er grupper, der ikke er velkomne: ”Bogen foregår i to verdener, som alligevel er den samme. Den handler om to drenge, der begge har det svært, den ene fordi hans far ikke er der og den anden, fordi hans far er syg. Det er en dyster og mørk bog på mange måder, men den er helt realistisk, måske på nær det med ulvene, at man bare lige finder ulve ude i skoven. Lasse og Ibrahim lærer meget af hinanden. Lasse lærer om, hvor svært det er at komme til Danmark, og Ibrahim lærer noget om at være autist. Bogen handler om to liv, der ser meget forskellige ud, men som ikke er så forskellige, om venskab, flygtninge, ulve og om at have det svært. Man kunne måske godt have lavet en bog mere, som måske kunne handle om, hvad der ville ske, hvis Ibrahim og hans familie ikke havde fået lov at blive i Danmark…”
Max synes, at det er en god bog, hvis man er mellem 11-13 år, da den handler om mange vigtige ting. Han nævner Zenobia, som en bog, der ligner 'Ulveland'. Drengen i den stribede pyjamas af John Forne kan også nævnes.
Bogen er læst og anmeldt af bibliotekarJette Greibe, og læseambassadør Max på 11 år.
Brugernes anmeldelser