Bog

Dannebrog

Af (
2018
)

Anmeldelse

Dannebrog af Torben Kjersgaard Nielsen

08 jan.19

I år er det 800 år siden, Dannebrog ifølge sagnet dalede ned fra himlen i Estland . Det er måske et nørdet emne, men det kan anbefales at være lidt nørdet.

I Aarhus Universitetsforlags serie med 100 danmarkshistorier er turen kommet til vort nationalflags historie. Forfatteren er lektor i middelalderhistorie ved Aalborg Universitet.

I skrivende år, 2019, er det 800 år siden, Dannebrog ifølge sagnet dalede ned fra himlen i Estland og sikrede korsfarene under ledelse af Valdemar 2. mod et forsmædeligt nederlag. Som en god historiker søger forfatteren at finde kilderne til myten, der viser sig at have mange tidlige paralleller med korsfaner, der er dumpet ned. Faktisk allerede så tidligt som i 2. Mosebog er der en historie, der modsvarer ”vor” historie om, at det kun gik korsridderne godt, så længe ærkebiskop Anders Sunesen holdt hænderne bedende mod himlen. Tilsvarende opgave havde Moses selv i en kamp mellem israelitterne og amalekitterne.

Vi får også flagets historie fra at være et kongeligt symbol til senere at være magtens symbol bredere indtil det nu er hvermandseje i en grad, der efter sigende forundrer udlændinge, der ofte har mere respekt for deres nationalflag. Historien om de brændende flag under Muhammed-kriser er naturligvis også med.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
45965007
ISBN
9788771846409
Antal sider
100

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer