Bog

Karikaturkrisen

Af (
2021
)

Anmeldelse

Karikaturkrisen

09 feb.21

I 2005 satte 12 karikaturtegninger Danmark i centrum for verdensomspændende protester. Bogen genfortæller historien og sætter sagen i perspektiv.

Efter forfatteren Kåre Bluitgen havde fortalt, at han havde svært ved at finde en illustrator til sin kommende bog om profeten Muhammed, besluttede Jyllands-Posten at invitere danske bladtegnere til at lave Muhammed-karikaturer. 12 meldte sig på banen, hvor især Kurt Westergaards tegning af profeten med en bombe – ovenikøbet med den muslimske trosbekendelse skrevet på – i turbanen.

Det førte i første omgang til officielle protester fra islamiske trossamfund og interesseorganisationer samt blandt andet fra en række ambassadører, men i starten af 2006 eskalerede urolighederne med store demonstrationer, afbrænding af Dannebrog og et par danske ambassader i flere lande med muslimsk befolkningsflertal.

På den anden side stod størstedelen af den danske presse og flertallet af politikerne fast på ytringsfriheden, så situationen var i en farlig hårdknude.

Forfatteren, der er lektor på Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet, sætter glimrende sagen i perspektiv og ser den fra begge sider. Med sin faglige baggrund kan hun forklare, hvor krænkende karikaturerne har virket på muslimer og samtidig se, at krisen har været en kærkommen anledning for visse mellemøstlige diktatorer til at lade folkets vrede komme til udtryk over en sag, hvor de kan bakke folkets synspunkter op.

Hun får også påvist, at især regeringens ensidige fokusering på ytringsfriheden er blevet brugt som alibi for ikke at tage den ønskede dialog med bl.a. ambassadørerne. En dialog, der måske kunne have afværget de værste følger.

Hun får også nuanceret billedet af især danske muslimer som en homogen blok af ballademagere, da der faktisk også under krisen var moderate fraktioner, der ønskede debat frem for voldelig adfærd.

Alt i alt en glimrende indføring, der gør en klogere på den værste udenrigspolitiske krise siden 2. verdenskrig.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
38696866
ISBN
9788772194882
Antal sider
100

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer