Bog

Åben By

Af (
2014
)

Anmeldelse

Åben by af Teju Cole

20 aug.14

Fortælleren skaber en fortættet stemning, mens han vandrer i New Yorks gader. Han tænker over livet, historien, 9/11’s indvirkning på verden, væggelus og venskab. Fortryllende og fascinerende.

En ”åben by” kan ikke forsvares i et krigstilfælde, men den må heller ikke ifølge Haag-konventionerne udsættes for militært angreb. Er den åbne by måske et symptom på den ultimative globalisering? Historiens jeg-fortæller hedder Julius, han er en ung, nyuddannet psykiater ansat på et stort hospital i New York. Han vandrer New Yorks gader tynde om aftenen og ofte natten med, alt imens han tænker, overvejer, erindrer, iagttager og oplever. Men dramatiske oplevelser og egentligt plot er der ikke så meget af, og som læser bliver man nærmere en slags samtalepartner.

Julius er "halvblods", han er vokset op i Lagos, men har en tysk bedstemor, som nu - måske - bor i Bruxelles. Julius tager i øvrigt al sin ferie på én gang og tilbringer den i et koldt og vådt december-Bruxelles. Her møder han Farouq, der passer en internetcafe, og Khalil, og de debatterer så blandt andet Vesteuropas indvandrerpolitik, sikkerhed, politisk filosofi, etnicitet, religion og musikhistorie. Det gælder generelt i denne bog om at have opmærksomheden skærpet, den er omtrent så ubesværet faktamættet som Hustvedts bøger. (En anden anmelder kom desværre først med denne observering, som jeg er hundrede procent enig i). Kærligheden til New York deler de også, men den er nok ikke så unik.

På en af de uendelige vandreture, denne gang under en skybrud i Bruxelles, skriver han således: ”…og sådan fortsatte det, mens den ene tanke afløstes af den næste. Hvor forekom det menneskelige vilkår mig småt, at vi er underlagt denne konstante kamp for at modulere det indre klima”. Det er det ubesværede sprog, der gør indtryk i denne bog, den fortællelyst, som man oplever. Forfatteren formår at få et møde i subwayen med en mand, der skal inspicere ventilationssystemerne, til et fremstå interessant!

Det er en bog, der handler om alt eller ingenting. Ønsker du som læser action, så lad den endelig ligge! Men kunne du tænke dig at blive inddraget i en menneskelig skildring om at leve i mangfoldig verden og specielt i en mangfoldig storby, så læs den.

Bogdetaljer

Forlag
Batzer & Co
Oversætter
Juliane Wammen
Faustnummer
51244125
ISBN
9788793209022
Antal sider
336

Tema

Tema

Mobile læseoplevelser

En krisetid forandrer på alle menneskelige strukturer, ikke mindst på den måde, vi bevæger os på – Mere skærmtid og stillesiddende opgaver ændrer også vores læsevaner. Litteratur kobles på bevægelse.
Læs mere

Tema

Tema

New York i litteraturen

Temaet om New York er en eksplosion af god litteratur. Dyb, underholdende og intellektuel på en og samme tid. New York er skæbnens og mulighedernes by. 
Læs mere

Tema

Tema

Afropolitanske stemmer

Afropolitansk litteratur har et kosmopolitisk sigte med afrikanske rødder. Værkerne kredser om tilhørsforhold og kampen mod diskrimination.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer