Bog

Den evige jøde

Af (
2003
)

Anmeldelse

Den evige jøde af Bergljot Hobæk Haff

31 jul.06
Skribent

Et hårrejsende styrtdyk ned i den europæiske jødes kamp for livet i 1500- tallets Europa.

 

Anbefalet af bibliotekar Vibeke Kjær, Ebeltoft Bibliotek


En aldrende far og hans 10-årige datter strider sig op gennem Europa, skyende alfarvej og myndigheder. Han har klædt hende på som dreng og ændret hendes navn fra Juana til Juan for at genoplive den 15-årige søn, som han har mistet; brutalt slået ned, da han ville forhindre beslaglæggelsen af faderens hemmelige, kætterske skrifter.

Denne højlærde mand, uddannet glasmester, sliber af linser til brilleglas, læge og bogtrykker, finder et fristed i Amsterdam under falsk identitet hos sin søster, enke efter ejeren af et glasværk hér, som hun nu dygtigt bestyrer.

Her lever de trygt, indtil en dag en fin, gejstlig herre med firkantet spansk hat kommer for at få nye briller…Han leder en skole inden for Det Hellige Broderskab – og Juana og hendes fader indvilliger i at lade hende begynde her. Sin utroligt store lærdom har hun hidtil erhvervet fra ham. Juana er nu 14, bevidst om sit rette køn, men stadig, efter eget ønske, fremstående som dreng.

Som faderen i sit liv har måttet skifte identitet, må Juana finde sit jeg i denne dobbelthed, og også faderens idé om at være mytens evigt omvandrende jøde forplanter sig til hende.

Af autentiske personer er et varmt portræt at maleren Pieter Breugel – og et uhyrligt af den store Martin Luther. Skulle dét stå til troende, kan en lige linje trækkes fra ham til Hitler. I det hele fornemmes et blik fra forfatterens side mod vor egen tid og dens voldsomme problemer med race, identitet og religion.

Bogen har skiftende fortællere. Myter, legender, Talmud og Kabbala tager livtag med virkeligheden; livets store spørgsmål tegnes i et sindrigt mønster i fortællerens bevidsthed.

Et enkelt og ligefremt sprog, et stilfærdigt tonefald og en bevægende blidhed hos hovedpersonerne kontrasterer beretningen om deres svære gang på jorden. Efter endt læsning er det svært at forlade Juana – og ikke at få dén tanke, at vi alle er jøder for Vorherre, flygtninge i tiden og rummet.

Oversat fra norsk af Mone Hvass efter 'Den evige jøde' (norsk). Batzer & Co., 2003.

232 sider

 Lån bogen på Bibliotek.dk


 

Bogdetaljer

Forlag
Batzer & Co.
Oversætter
Mone Hvass
Faustnummer
24882543
ISBN
9788790524494
Antal sider
232

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser