Bog

Danske amerikanere

Af (
2020
)

Anmeldelse

Danske amerikanere af Jørn Brøndal

29 maj.20

En god lille introduktion til den danske udvandring, der også får læseren til at sende et par tanker til den danske indvandrerdebat.

Selv om danske udvandrere kun udgjorde en lille del af den store især europæiske indvandringsbølge fra midten af 1800-tallet til Amerika, boede der faktisk på højdepunktet 15 % af Danmarks befolkning derovre.

Forfatteren er professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet. Som mange andre bøger om emnet tager denne udgangspunkt i enkelte skæbner, men hovedformålet er mere at se på samfundsdannelse, institutioner og forholdet mellem danskheden og integrationen.

Nyt for mig er, at skellet mellem indremission og grundtvigianisme slog meget igennem derovre, hvor det var de indremissionære, der var mest villige til at tilpasse sig, mens grundtvigianerne længe holdt på det danske sprog og de danske traditioner.

Det er også historien om, at danskere og skandinaver historisk mente sig mere berettiget til det gamle Vinland, og – i hvert fald i egne øjne – var meget velansete i det amerikanske samfund. En status, der for de fleste indvandrere fik en brat afslutning med USA's indtræden i 1. Verdenskrig, hvor vi nærmest blev slået i hartkorn med tyskerne i visse kredse.

Efter verdenskrigen faldt udrejsen fra Danmark drastisk, og dansk-amerikanerne i nutiden markerer sig mest i kuriøse samfund som fx Solvang i Californien, der med alt sit danskerkitch, med forfatterens ord på tilrejsende danskere virker meget amerikansk.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
48218741
ISBN
9788772191362
Antal sider
100

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer