Bog

Den danske reformation

Af (
2019
)

Anmeldelse

Den danske reformation af Morten Fink-Jensen

23 nov.19

Et velskrevet og gennemillustreret stykke danmarkshistorie, der giver et kort og nuanceret indblik i en meget afgørende historisk periode.

Vi har netop rundet 500-året for Luthers teser, en begivenhed der også i Danmark blev fejret med maner, men hvad var det egentlig, der skete under reformationen? Det giver lektoren fra Saxo-instituttet ved København Universitet et godt bud på.

Det forsimplede billede, mange af os har fra børnelærdommen, at Luthers tanker bare slog igennem i store dele af Nordeuropa, hvorfor nogen vedtog at skifte katolicismen ud med protestantismen, holder ikke. Dels var der ikke tale om en øjeblikkelig overgang, men en gradvis, hvor de to trosretninger længe eksisterede side om side. Derudover var der ikke udelukkende tale om en religiøs kamp, men i meget høj grad en storpolitisk kamp. Her var både kongemagten og adelens privilegier i spil, her var kampen mellem Frederik 1. og Christian 2., der endte med at sidstnævnte endte i det berømte fangenskab på Sønderborg Slot. En del af den kamp var Grevens Fejde og Skipper Klements oprør.

Det var heller ikke den rene og gode religion overfor pavedømmet, afladsbreve og latin, men også optakten til blandt andet hekseforfølgelser i stor stil. Endelig gør Fink Jensen op med mange af de overdrivelser, der prægede jubilæet, der efter hans mening – og det argumenterer han overbevisende for – stærkt overdrev Martin Luthers rolle i en samfundsudvikling, der sandsynligvis var kommet alligevel.

Bogdetaljer

Forlag
Aarhus Universitetsforlag
Faustnummer
47517761
ISBN
9788772190259
Antal sider
100

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer