Bog

Vindmageren

Af (
2024
)

Anmeldelse

Vindmageren

23 maj.24
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Den blå sommer er kommet. Med udsigt til himmel, hav og vind i håret tages læseren med gennem en smuk udviklingshistorie. 

11-årige Tobias Whim sendes til Vejrø i to måneder for at få sunde æblekinder, fordi familien lever i et krigshærget land, hvor særligt "Den Hvide Nat" har sat sine dybe spor i Tobias. Han har slet ikke lyst til at skulle afsted, og i toget er der alt for mange børn. Efter togturen skal børnene ombord på en færge for at komme til Vejrø. Ombord hører Tobias første gang om "Vindmageren", der behersker vinden på havet.

Da færgen ankommer til øen, er Tobias den eneste af de 29 børn, der ikke bliver afhentet af en familie. I stedet tager skipper Peter ham med på en gåtur til en hytte højt oppe på klipperne. Heroppe bor fiskeren Lothe, der fra begyndelsen gør det klart, at hun ikke har ønsket at få et barn boende. 

Efter nogle dage møder Tobias Dina, der sidder i kørestol og bor i den smukke skovhave. Her støder han første gang på navnet "Skovherren", der ligesom "Vindmageren", afføder en hemmelighedsfuld stilhed. Efterhånden folder Tobias’ særlige kraft sig ud, og skaber tiltrængt balance i misforståede relationer og glemte glæder på Vejrø.

Maja Lunde stiller eksistentielle spørgsmål som: ”Kan vi mennesker egentlig gå rundt og forvente, at vi skal have det godt hele tiden?” Hun benytter sig af smukke og stærke billeder, f.eks. af tågen som et dyr, der æder Tobias i en mundfuld, så han kun kan se indersiden af det hvide gab. Hun fortæller med levende, enkle og stærke virkemidler, hvordan den navnløse krig har fået Tobias til at glemme at være barn. Hun ved præcis hvilke knapper, hun skal trykke på for at ramme læsere i hjertekulen.

Med sine storslåede atmosfæriske illustrationer tryller Lisa Aisato læserne ind i sin vidunderlige eventyrverden, som aldrig slipper sit tag. Hun får dig til at høre mågernes skrig og fornemme lugtene fra fiskenettene. Hun spejler stemningen, når hun lader en bange dreng ligge under et sengetæppe formet som en bølge eller lader solen fra et vindue oplyse gamle familiebilleder på en væg. Hun skaber effektive kontraster mellem det lyse og det mørke, der passer fint ind i teksten. Billedet fra første nat i den gamle hytte på klippen, hvor kan Tobias kan høre mågeskrig og bølgebrus, minder om illustrationen i tegneserien ’Valhalla’ af jættekvinden Skade, der forgæves forsøger at få lidt søvn ved ægtemanden Njords elskede hav. De to er ganske enkelt fra vidt forskellige verdner. Ganske som Vindmageren og Skovherren.

Læs den højt for børn fra ca. 8 år, og glæd jer over at der findes bøger så smukke som denne.

Bogdetaljer

Secondary title
Årstidsserien
Forlag
Turbine
Oversætter
Mette Stepnicka
Faustnummer
138184404
ISBN
9788740699029
Antal sider
189

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser