Bog

Alle tæller med

Af (
2019
)

Anmeldelse

Alle tæller med af Kristin Roskifte

05 okt.19

En virkelig fin myldrebog med filosofiske undertoner, der samtidigt fungerer som tællebog. Bogen fortæller med få virkemidler om alt det, vi mennesker har tilfælles, men også om det, der adskiller os.

Kristin Roskiftes historie begynder med en tegning af træer, en skovsø og et rådyr, men ingen mennesker. Motivet ligner noget fra en malebog, stregerne er blå og tynde, men efterhånden som man bladrer frem i bogen, kommer der flere og flere farver på siderne. Større og større områder bliver efterhånden farvelagt.

Teksten under hvert billede fortæller en historie, man som iagttager umiddelbart ikke kan se. For eksempel er der en dobbeltsidet illustration, hvor en masse mennesker i forskellige stærke farver løber afsted. Teksten under billedet lyder; "Femoghalvfjerds mennesker i et maratonløb. En har vundet i lotto og løber bare, fordi han er glad. To af dem er søstre uden at vide det. En kan lide at gå til fremmedes bryllupper og begravelser".

Kristin Roskiftes illustrationer viser hendes interesse i, hvad der foregår inde i mennesker. Hvad tænker de, når de leger, løber eller kører bil? Hvad tænker mennesker, når de står sammen med 399 andre mennesker til en demonstration? De er samlet om et fælles mål, tænker på 400 forskellige ting, men fælles for dem alle er, at de ønsker sig en bedre verden.

’Et hundrede femogtredive mennesker i en lufthavn. Nitten længes hjem. En misser sit fly, En skal møde sin familie for første gang. En rejser mod sin vilje og kommer aldrig tilbage’. Som læser kan man spørge sig selv om, hvem der aldrig kommer tilbage og om, hvordan man møder sin familie første gang. Bogen slutter med at fortælle, at der på denne planet bor syv og en halv milliard mennesker, og hver eneste har sin unikke historie. En af dem er dig.

Kristin Roskifte er norsk forfatter og illustrator og har med denne bog vist styrken i en forholdsvis simpel tekst, sat sammen med det rigtige billede. Bogen opfordrer til både store og svære samtaler med børn fra ca. 5 år og til, at man finder på egne historier om de hundredvis af mennesker, vi møder igennem bogen. Teksten stiller helt eksistentielle spørgsmål som ’Hvem er du?’ og ’Hvad betyder allermest i livet?’ og tvinger dermed sin læser til at bruge sin egen forestillingsevne. Titlen fortæller os, at alle skal tælles med, alle har betydning og værdi. Teksten er både poetisk og humoristisk, den vækker nysgerrighed og giver ledetråde til at forstå, hvad der sker i billederne.

Det er en meget fin bog med mange timers læsning, kiggen og undren. En velfortjent vinder af Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2019.

 

Bogdetaljer

Forlag
ABC forlag
Oversætter
Flemming Møldrup
ISBN
978-87-7916-638-7
Antal sider
60

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer