Bog

Pølsetyven

Af (
2020
)

Anmeldelse

Pølsetyven af Marianne Gretteberg Engedal

03 sep.20
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

En virkelig skøn historie om at turde stå fast på sine værdier, selvom andre mener, man skal noget helt andet.

Drengen Kjeld er 9 år og bor sammen med sin familie, der alle lever af at stjæle. De forventer, at Kjeld stjæler ligesom dem. Kjeld kan ikke forstå, hvorfor de ikke bare køber tingene, som alle andre gør? Hans far forklarer, at det at stjæle er deres arbejde, men Kjeld kan stadigt ikke forstå, hvorfor de alle sammen ikke bare kan have et almindeligt arbejde.

Hvis Kjeld selv kunne vælge, ville han være rytter, sneplovschauffør eller landmand. Og hvis han tjente sine egne penge, ville han købe en motorcykel, eller et gigastort slot. Eller en is. Kjeld stjæler kun de ting, som ingen ejer og hans familie synes, at han er en elendig tyv. Da hans ven Pølse-Per skal på ferie med sin familie, forlanger Kjelds familie, at han skal tage med hen og tømme huset, når familien ikke er hjemme. Kjelds familie stjæler alt det, de kan i huset og de tvinger Kjeld til at stjæle et billede, der hænger over Pølse-Pers seng. Om natten lister Kjeld tilbage med billedet igen. På vej gennem skoven hen til Pølse-Pers hus møder Kjeld en flok, der heller ikke vil være det, som nogen siger de skal. Mødet får Kjeld til at træffe en beslutning.

Drengen Kjeld er meget modig og viser, at det er helt i orden at leve ligesom man har lyst til. Marianne Gretteberg Engedal er illustrator og står her bag både tekst og illustrationer. Hendes tegninger er virkeligt dejlige i afdæmpede farver, med udtryksfulde figurer. Hele Kjelds familie har sorte masker på, ligesom Bjørnebanden har i Anders And, så man er ikke i tvivl om deres beskæftigelse. ’Pølsetyven’ vandt Kulturministeriets billedbogspris i Norge i 2019.

Bogdetaljer

Forlag
Turbine
Oversætter
Marie Brocks Larsen
ISBN
978-87-406-6289-4

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser