Bog

Doktor søvn

Af (
2014
)

Anmeldelse

Doktor søvn af Stephen King

18 sep.14

Underholdende, spændende men ikke så uhyggelig. Den længe ventede fortsættelse til Ondskabens hotel lever ikke helt op sin forgænger, men det synes næsten også umuligt.

'Ondskabens hotel' er vel nok én af Stephen Kings mest berømte gyserhistorier, og nu næsten tredive år efter følger fortsættelsen. Kun tre personer overlevede de frygtelige begivenheder på hotellet Overlook, heriblandt Jack Torrances søn, Danny, som dengang var fem år. Danny havde allerede dengang en række overnaturlige evner. Han kunne ”skinne” (en blanding af telepati, syner om fremtiden, evner til at se de døde og sådan noget), og lige siden har Danny forsøgt at fortrænge disse egenskaber. Som voksen mest igennem alkohol og stoffer, og fuld af selvhad og selvdestruktion har han hutlet sig igennem Amerika.

Efter i bogstaveligste forstand at have skrabet bunden slår han sig ned i en lille by, får arbejde på det lokale hospice og finder vej til AA (Anonyme Alkoholikere). Tolv år efter er Danny stadig clean, han trives i lillebyen og benytter sine særlige evner til at hjælpe de døende patienter trygt ind i døden. Dannys særlige evner har skabt en forbindelse mellem ham og pigen Abra, der har de samme evner som Danny, og da pigen trues af en underlig kult, De sande Forbundne, beslutter Danny at hjælpe til. De Sande Forbundne er i virkeligheden en slags vampyrer, der lever af ”dampen” fra børn med overnaturlige evner. De er praktisk talt udødelige, og forklædt som harmløse ældre rejser de Amerika tyndt i deres enorme mobile homes konstant på jagt efter særlige børn, som de fanger, torturerer til døde og ”æder”. Og for kulten vil Abra med hendes helt specielle evner være den ultimative føde.

Historien er en slags uafhængig fortsættelse af Ondskabens hotel, som egentlig oprindeligt på dansk hed Drengen der skinnede (som passer så meget bedre til indholdet), men den danske titel blev lavet om, efter at Kubrick havde lavet sin filmudgave af bogen. For mange står Ondskabens hotel som den ultimative gyser, så en fortsættelse ligner en totalt umulig opgave, som kun King kunne finde på at kaste sig ud i. Nærværende bog har derfor virkelig noget at leve op til, og det er heller ikke helt lykkedes. Først og fremmest fordi historien slet ikke er særligt uhyggelig, men til gengæld er spændingen intakt, og på sædvanlig King-facon bliver der undervejs plads til en række kommentarer og hints til både dette og hint. Der refereres blandt andet til musik, politik og bøger, for eksempel Game of Thrones, krimierne om Lucas Davenport og Kings helt eget beske udtryk for alle de mange bøger med engle, varulve og vampyrer, som han kalder for tweenageporno.

Bogen giver desuden et aldeles fremragende portræt af en mand, der plages af dæmoner (både de virkelige og de uvirkelige) og afhængighed, og King er i virkeligheden fremragende til at beskrive mennesker og deres reaktioner. Ingen forstår som King at skrive spændende historier, (”historier skal sparke røv”, som han siger), og selvom han i denne historie bruger for meget tid på at beskrive AA og filosofien bag, og at de øgenavne, som kultens medlemmer er blevet forsynet med, er irriterende latterlige, så er denne fortælling stadig ganske vellykket og i hvert fald aldeles underholdende.

 

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
51276388
Graphic
Jon Asgeir
ISBN
9788793166134
Antal sider
545

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer
AfMarie Rose
fre, 25/11/2022 - 22:41

Tror ikke på hvad Arne Larsen skriver over over.

Dette er helt klart en af mine top 5 Stephen King bøger. Den er så fantastisk og er et must at læse.

Det at man få historien om Danny Torrances liv som voksen med alt hvad det indebære, og mere til er spændende læsning. Og det at der er overnaturlig aspekter med i handlingen gør den bare endnu bedre. 

Og må sige at selvom der er rigtig stor forskel på bogen og på filmen, er filmen også en af de bedste filmatisering af en king bog. Hovedrollen som spilles af Ewan Mcgregor gør det bare så fantastisk godt at man skulle tror at han var Danny fra the shining🤗 og Abra som spilles af Kyliegh Currant er også helt fantastisk🤗

Der dog nogle ting som der er forskelligt fra bog til film som gør enten bogen bedre eller filmen bedre. F.eks i bogen er Abra hvid i filmen er hun, tør man skrive farvet?? Hvilket jeg syntes er en fordel for filmen. Men valget af hende er suverænt godt valg for hun gør det bare så godt og har set filmen over 10 gange og kommer til at se den mange gange endnu. Og også læse bogen flere gange end de 6 jeg til dato har læst den🤗🤗❤️

Og selv Rose the hat er godt castet med Rebecca Ferguson, hun gør det også fantastisk i filmen. Der er dog nogle flere true knot i bogen og de dør ikke af mæslinger i filmen eller kræft fra Abras momo. 

Men læs den og se den. De er fantastiske begge to. ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐