Bog

Offer for en samler

Af (
1987
)

Anmeldelse

Offer for en samler af John Fowles

01 maj.06

Psykologisk gyser om en hæmmet, småborgerlig kontorist, som kidnapper en smuk, ung kunststuderende og spærrer hende inde i sin kælder. En klassiker af højeste karat, som gennem tiden har givet inspiration til mange andre litterære værker og film.

John Fowles skrev bogen i 1969, men det er en tidløs bog, som er evigt aktuel. Det er en dyb og blændende velskrevet roman, som beviser, at man ikke behøver blod, lig og hæsblæsende biljagter for at skrive en hamrende spændende gyser.

Clegg er en grå mus af en kontorist, som pludselig kommer til penge, da han vinder i tips. Han har altid elsket smukke ting og har samlet på sommerfugle, siden han var barn. Nu udvikler hans samlermani sig og tager en ny vending.
På afstand har han holdt øje med den unge, smukke Miranda, og forelsket sig i hende. En dag tager han skridtet fuldt og kidnapper hende. I et afsides liggende hus på landet, holder han hende indespærret i en kælder i håb om, at hun med tiden vil gengælde hans kærlighed og forelske sig i ham, så de kan leve lykkeligt sammen til deres dages ende.

Fortalt i jeg-form følger vi Cleggs tanker og gerninger, siden vender historien, og vi følger Mirandas oplevelser - som indespærret offer. Det er en dyb bog, som tager os med ned i vores hovedpersoners indre og forsøger at give læseren et klart billede af, hvor forskellige mennesker er skruet sammen, og hvor forskelligt vi opfatter tingene. Hvor langt vil visse mennesker gå for at opnå det, de vil have – på andres bekostning – og hvor langt er man, som offer, villig til at strække sig for at overleve?

Der udspiller sig et hårfint psykologisk spil mellem kidnapperen og hans offer, og John Fowles forstår til fulde at beskrive det. Han besidder en formidabel evne til at skildre personligheder og holde sin læser fanget.

En brillant bog, som kan tåle at blive læst flere gange og stadig rumme overraskelser. I mine øjne er det den bedste inden for sin genre, som jeg kun kan anbefale på det kraftigste.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
06534597
ISBN
9788702292039
Antal sider
278

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer