Bog

Færgen

Af (
2016
)

Anmeldelse

Færgen af Mats Strandberg

20 maj.16

Ondskaben er om bord og kursen katastrofal. Uhyggelig og velskrevet gyser af en svensker, der kan sin Stephen King.

Mats Strandberg kendes herhjemme for den formidable Engelsforstrilogi, som han har skrevet sammen med Sara B. Elfgren. Nu debuterer han som solist med denne gyserroman for voksne. Forfatteren kan sin Stephen King, ingen tvivl om det, men Strandberg fører derudover suverænt sin historie op i et niveau, så det ikke bare bliver en gyser for gysets skyld. Beskrivelsen af færgen, dens passagerer og besætningsmedlemmer og den daglige tur til Finland og tilbage igen er helt igennem fremragende. Udover at beskrive, hvordan 1200 mennesker reagerer, når spiritussen og underholdningen tager over, bliver hele historien også en beskrivelse af et samfund, der i bogstaveligste forstand er på vej mod katastrofen.

Baltic Charisma er en ældre Østersøfærge, som år ud og år ind fragter biler og passagerer til Finland. I 24 timer kan passagererne slå sig løs ved de bugnende buffeter og i de mange restauranter med underholdning og spiritus i uhæmmede mængder. Her møder vi den ældre dame, som føler, at hendes liv er ved at gå i stå, den udbrændte tidligere grand prix stjerne, partytøserne, polterabend mændene, teenagerne Lo og Albin og deres dybt dysfunktionelle familie og alle de mange forskellige besætningsmedlemmer. Alle har deres egen dagsorden, og efterhånden som hæmningerne smides, tager festen over. Ingen ved dog, at der på denne tur også er kommet noget ondt med om bord, og snart begynder myrderierne og blodbadet.

Vampyr-genren kendes fra utallige film, videospil, tegneserier og forfattere som Stephen King, Dean R. Koontz og svenskernes egen John Ajvide Lindquist (’Lad den rette komme ind’). Strandberg bygger fint videre på disse traditioner i denne velskrevne roman. Han giver sig god tid til at beskrive alle sine mange personer og deres forskellige forsøg på at glemme den håbløse og trivielle hverdag, samtidig med at uhyggen og det uhyggelige langsomt sniger sig ind i handlingen, og derved tilfører han historien både originalitet og kvalitet.

Sprogligt er historien bygget op i ultrakorte kapitler, hvor fokus hele tiden skifter mellem de forskellige personer, hvilket giver plottet hurtig aktion og spænding. Der er bestemt ikke sparet på detaljerne og effekterne. Bogen kan af og til virke lang, og mange af de værste og ulækre beskrivelser kunne være sprunget over, men det hele hænger fint sammen.

Oprindeligt skrevet af Arne Larsen, Litteratursiden.

Bogdetaljer

Forlag
Modtryk
Oversætter
Allan Hilton Andersen
Faustnummer
52364302
ISBN
9788771465983
Antal sider
474

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer