Bog

Om at skrive

Af (
2000
)

Anmeldelse

Om at skrive af Stephen King

01 sep.18

Stephen King har skrevet en ærlig og humoristisk bog til kommende forfattere, hvor han giver værktøjer og gode råd i skrivekunsten med udgangspunkt i sit eget forfatterskab. 

Stephen King, kendt for bøger som “Carrie”, “Misery” og “Ondskabens Hotel” og en produktiv forfatter med over 50 bøger bag sig, har med udgangspunkt i sit eget forfatterskab, skrevet denne bog som et bud på, hvordan du kan komme i gang med at skrive fiktion. 

Da dette er en erindringsbog, fortæller King i bogens begyndelse om en turbulent barndom, om de første historier han skrev, om de mange afslag han fik. Han fortæller også om mødet med hustruen Tabitha, og om gennembruddet med “Carrie”. Han kommer ind på det misbrug han havde, og blev hjulpet ud af med familiens hjælp. 

"Lad os få en ting på det rene med det samme, okay? Der findes intet Idédepot, ingen Historiecentral, ingen Ø med Begravede Bestsellers; gode historieidéer synes at komme bogstaveligt talt ud af den tomme luft, sejlende imod en lige ud af det evigt hengivne klare blå. Dit job er ikke at finde dem, men at genkende dem, når de dukker op" (s. 32).

Et af de vigtigste råd han kan give til kommende forfattere, er at læse og skrive meget. Man lærer meget om bl.a. stil, handling og troværdige personer ved at læse, og man bliver bedre til at skrive, hvis man øver sig dagligt. Det er vigtigt, du skriver for din egen skyld; Fordi du har lysten og viljen.
At skrive er et håndværk ifølge King, og han hjælper læseren, ved vise én de værktøjer man allerede ligger inde med, og kan bruge, når man skal skrive. Det er gennemgående for bogen, at han til sine råd inddrager eksempler fra sine egne værker og andres, hvilket fungerer godt. Men, siger han, det er vigtigt at huske, at de råd der gives egentlig bare er, hvad der har fungeret for ham.
King ser ikke forfatteren som et guddommeligt væsen, der skaber ud fra intet. For ham er inspirationen ofte kommet fra hverdagen, ikke ved at isolere sig selv fra omverdenen. Forfatteren er nærmere som en arkæolog, der opdager noget allerede eksisterende - det at skrive sammenlignes med en udgravning, hvor du finder historien stykke for stykke. Måden han foretrækker at skrive på, er med udgangspunkt i situationer, hvor han ofte placerer én eller flere personer i en form for knibe, hvor han observerer hvad der sker, og derefter skriver det ned.
 
Bogen er skrevet i en humoristisk tone, og er indholdsmættet, da han ikke vil spilde hverken din eller sin egen tid. Den er primært henvendt til den spirende forfatter, og er brugbar i den forstand, at der er mange gode konkrete råd til, hvordan du kan komme i gang med at skrive. Selvom bogens primære fokus er om at skrive, er den også interessant for læseren som gerne vil have et indblik i Kings liv. 
 

Skrevet af Josefine Olivia Hjort, litteraturstuderende AU.

Bogdetaljer

Secondary title
en forfatters erindringsbog om håndværket
Forlag
Vinten
Oversætter
Vivi Berendt
Faustnummer
23185148
ISBN
9788762300002
Antal sider
255

Tema

Tema

Bøger om at skrive

En række litteraturstuderende står bag dette tema, der sætter fokus på det at skrive og bøger om at skrive.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer