Bog

Ondskabens hotel

Af (
2017
)

Anmeldelse

Ondskabens hotel af Stephen King

04 dec.17

Metsterværket fra 1977 er, udover at være en særdeles spændende gyser, en gribende fortælling om hvor galt det kan gå, når en familie udsættes for stress og isolering.

’Ondskabens hotel’ er igen aktuel med den nyeste filmatisering af en af forfatterens øvrige kulthistorier ’Det onde’. Stephen King behøver vist ikke nogen nærmere præsentation, og den yderst produktive forfatter er i dag en af verdens mest læste forfattere. Han er blevet kaldt den sande arvtager efter Edgar Allan Poe, og selvom han har været vidt omkring i alle litterære genrer, vil de fleste nok stadig forbinde ham med gyserhistorier.

Takket være filmatiseringen med en fantastisk Jack Nicholson i hovedrollen kender de fleste nok til ’Ondskabens hotel’, men Stephen King var ikke tilfreds med filmen, og rigtigt er det i hvert fald, at bogen indeholder så meget mere end filmen. I øvrigt vendte King tilbage til personen Danny Torrance i romanen fra 2014 ’Doktor Søvn’.

Jack Torrance bliver fyret fra sit job på Stovington Highschool pga. en uheldig episode med en elev. Han er tørlagt alkoholiker og har et voldsomt temperament. En ven har hjulpet ham til jobbet som opsynsmand på hotel Overlook i Colorados bjerge, som hver vinter afskæres fra omverdenen, når sneen begynder at falde. Jack vil bruge vinteren til at komme på fode igen og få skrevet sit skuespil færdig. Med sig har Jack sin kone Wendy og sin søn Danny på 5 år.

Danny har et særligt talent, som kokken Hallorann opdager, da familien ankommer til hotellet på sæsonens sidste dag. Danny kan skinne (Originaltitel: ’The Shining’), han kan finde ting, der er blevet væk, fornemme folks tanker - og han kan se ting, der sker i fremtiden. Samtidig bliver hans far mere og mere påvirket af isolationen og den ondskab, der angiveligt gemmer sig et sted i hotellet. Han bliver mere og mere utilregnelig og aggressiv, og snart eskalerer tingene til den rene uhygge, hvor Danny og hans mor må kæmpe for livet.

Selvom romanen er forholdsvis tidligt i forfatterskabet, har King allerede ramt et højt niveau med plads til både fin psykologi og ramsaltet humor. Beskrivelsen af Jacks gradvise nedbrydning er suverænt godt skrevet, og man sidder som læser og har både ondt af ham og skræmmes af hans karakterskift. Forholdet mellem ham og Danny er også meget smukt, så udover at være en yderst spændende gyser, kan man også læse den som en fortælling om mennesker, og hvor galt det kan gå, når en familie udsættes for stress og isolering. King udtrykker det selv således: ”Monstre findes, og det gør spøgelser også. De bor inden i os, og nogle gange er det dem, der vinder”.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Niels Søndergaard
ISBN
9788740045932
Antal sider
546

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer