Bog

Blodtørst og andre fortællinger

Af (
2021
)

Anmeldelse

Blodtørst og andre fortællinger

18 nov.21
AfRune Christiansen

Gysets mester hæver nok engang barren for horrornoveller med fire nervepirrende fortællinger fra mørket.

Det er let at afskrive Stephen King som en almen horrorforfatter, der lever af at udtænke monstre, mord og billige gys. Men til dig, der ikke kender Stephen Kings forfatterskab, så skylder du dig selv at give slip på fordommene og prøve kræfter med King, når han er allerbedst. Og det er han, når han skriver noveller.

Som forfatter har Stephen King spændt over langt flere genrer end gys. Fantasy, krimi, coming-of-age og sågar hverdagsdrama (tænk bare de gribende ’Shawshank Redemption’ eller ’Stand By Me’), og i ’Blodtørst’ viser han nok engang sin store spændvidde ved at samle fire meget forskellige fortællinger under én paraply.

I ’Mr. Harrigans telefon’ møder vi drengen Craig, der giver den pensionerede forretningsmand og aktiespekulant Mr. Harrigan hans første telefon, hvilket har nervepirrende konsekvenser, da Mr. Harrigan en dag går bort og tager telefonen med sig i graven. Historien er et godt gys, men det er først og fremmest en rørende fortælling om venskabet imellem en dreng og en ældre eneboer.

I ’Chucks liv’ bliver læseren igennem tre akter introduceret til den mystiske Chuck Krantz, og den indflydelse han har på andre mennesker – både dem omkring ham og dem inde i ham. Historien er både skør og underholdende, og så indeholder den en fantastisk beskrivelse af en danseseance, som giver én lyst til at lette måsen og danse gennem gaden.

’Rotten’ er en klassisk King om en forfatter med skriveblokade, der i et sidste forsøg på at skrive en roman isolerer sig i sin afdødes fars hytte, hvor han får hjælp fra en helt uventet side, da en rotte en dag dukker op. Plottet er enkelt, men King er ikke bare mester af gyset – han er også mester i detaljen, og det er i detaljerne, at historien sprudler. Og så spiller forfatteren Jonathan Franzen en ret så humoristisk rolle i fortællingen.

Titelnovellen er nok den af de fire fortællinger, som - for den nye læser af King - er sværest at komme ind under huden på. Historien om privatdetektiven Holly Gibney’s jagt på en alt andet end almindelig bombemand har mange tråde til Kings romaner ’Outsideren’ og ’Vagt forbi’, og hvis man ikke er bekendt med disse fortællinger, så kan ’Blodtørst’-novellen godt være en større mundfuld. For de, der har læst de to romaner, så er det et glædeligt (og grusomt) gensyn med en af Kings absolut mest gennemførte karakterer.

Fælles for alle fire historier – og en af grundene til King er så dygtig en forfatter – er deres store fokus på karaktererne, deres udvikling og deres baggrunde. Et godt gys (og en god historie, for den sags skyld) kræver, at du kerer for personerne, og King tager sig tid til at bygge karaktererne og verden omkring dem op, så læseren bliver grebet af den frygt, de føler, når uhyggen for alvor sætter ind.

’Blodtørst’ er måske ikke Stephen Kings mest originale novellesamling (her kan klart anbefales de ældre, men stadig fantastiske ’Different Seasons’ og ’Night Shift’). Men det er en erfaren forfatters solide aftryk på sit forfatterskab og en historiefortæller i absolut topform.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Jakob Levinsen
Faustnummer
39609304
ISBN
9788740065213
Antal sider
475

Brugernes anmeldelser

1 anmeldelse
ons, 11/01/2023 - 22:12

⭐️⭐️⭐️(3 ud af 5)
M. Hanigans telefon. 
En ok fortælling om Gary der kommer til at være en hjælpende hånd for M. Hanigans, en ældre meget rig herre der bor ikke langt fra Gary og hans far. 
Han bliver hyret til at læse bøger, støve lidt af og vande blomster. 
Gary får hvert år en hilsen p specielle mærkelige med et skrabelod i og da heldet endelig er der vinder han en del penge og vælger at give M. Hanigan en iphone, som bliver et bindeled imellem Gary og M. Hanigans, selv efter hans død.

⭐️⭐️ (2 ud af 5) 
Chucks liv. 
Lidt underlig historie der er delt i tre fortællinger, handler mest om Chuckog hans liv eller såen da

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5 ud af 5) 
Blodtøst. 
Igen møder vi Holly, Jerome, Barbra far Mercedes manden, De der søger, vagt forbi og handlingen kommer omkring det der skete i Outsider en med Ralf Andersson fra Flint politi. Da det er et monster lidt som der var med i outsideren som Holly finder efter en forfærdeligt eksplosion på en skole. 
Og denne historie er virkelig god, håber der kommer flere med Holly og banden🤗 og stadig med det lidt overnaturlige med i handlingen. 🤗

⭐️⭐️(2 ud af 5)
Rotten
Handler oven novelle forfatter ved navn Drew Larson, der rigtig gerne vil skrive en roman, og for at kunne det tager han op i hans fars gamle hytte for at få ro. 
Han lader hans to bøn Stacey og Branden og hans kone Lucy bliver hjemme.
Ud over hans forkøelese, den storm der kommer hans vej og at han begynder at sidste grebet om den historie han mente var den han kunne skrive færdig, ser han under hans febervielse en rotte som snakker til ham, og indgår en aftale med den? Eller var det nu virkeligt eller bare en drøm.