Bog

Bird box

Af (
2019
)

Anmeldelse

Bird Box af Josh Malerman

12 jun.19

Årets mest uhyggelige bog er et nervepirrende post-apokalyptisk mareridt, hvor enhver overlevelse afhænger af, at øjnene intet ser.

’Bird Box’ blev for alvor kendt med Susanne Biers Netflix filmatisering i 2018, som gav seerne kuldegys verden over. Filmen er et gruopvækkende drama baseret på Josh Malermans dystopiske roman fra 2014 om en usynlig fjende, der befolker Jorden og forårsager selvdestruktion og civilisationens undergang. Film og bog adskiller sig fra hinanden, men hovedhandlingen er den samme, og begge er garant for nervepirrende underholdning.

For at overleve i denne nye verden må man være blind eller blændet med bind for øjnene, og ingen ved om det er muligt at bekæmpe fjenden, hvem disse væsner er, eller hvad fremtiden i det hele taget bringer for menneskets overlevelse. Med dette usikkerhedsmoment in mente er bogen et særdeles intenst og skræmmende drama, der sætter bogens karakterer under hårdt psykologisk pres.

Alt begynder, da uforklarlige masseselvmord spreder sig med lynets hast fra Rusland. På TV prøver reporterne at finde hold i rygterne om usynlige væsner, som skaber en vanvidstilstand, hvis man kigger på dem. Mens resten af verden langsomt dør ud, når det frygtede fænomen USA. Katastrofen rider som en tsunami gennem landet og udsletter al civilisation. Nogle få overlevende barrikaderer sig i huse med tildækkede vinduer og må finde en måde, hvorpå de kan overleve i en blind mands verden uden at vide om den usynlige trussel lurer på den anden side af døren.

Malorie er en ung kvinde i tyverne, som, netop da kaos bryder ud, opdager, at hun er gravid. Mens folk dør omkring hende, overlever Malorie mirakuløst og finder frem til et sikkert hus med en gruppe overlevende. Beboerne gør hvad de kan for at overleve, men da en mand pludselig banker på døren og vil lukkes ind flere måneder senere, hvor Malorie og en anden kvinde i huset er højgravide, begynder tingene at gå grueligt galt.

Fortællingen skifter mellem hovedpersonen Malories oplevelser af begyndelsen af katastrofen, livet i huset, og livet her og nu hen over en tidsperiode på cirka fem år. Hver især beskriver de katastrofens omfang og barske konsekvenser for de mennesker, som har overlevet.

Josh Malerman har skrevet en hamrende uhyggelig bog, der sagtens kan matche Stephen Kings bedste romaner på skræmme-skalaen.

Bogdetaljer

Forlag
Kandor
Oversætter
Lars Poulsen
Faustnummer
46465776
ISBN
9788771714159
Antal sider
290

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer