Bog

Det onde

Af (
2017
)

Anmeldelse

Det onde af Stephen King

04 dec.17

Meterværket fra 1980’erne er igen blevet aktuelt med en ny filmatisering, og nu har nye generationer en enestående chance for at stifte bekendtskab med gyseren over dem alle.

Stephen King behøver vist ikke nogen nærmere præsentation, og den yderst produktive forfatter er i dag en af verdens mest læste forfattere. Han har været vidt omkring i alle litterære genrer, men for mange står hans gyserromaner som noget af det bedste. Det kan nu diskuteres, men en kendsgerning er det i hvert fald, at denne roman, der udkom i 1986, er blevet kult, og den ultimative ondskab, i skikkelse af klovnen Pennywise, er formentlig noget af det mest uhyggelige, der er produceret.

’It’, som jo er bogens originaltitel, indeholder alle de elementer, som King gang på gang er vendt tilbage til i alle sine mange romaner: en lille by, hvor ondskaben lurer under den idylliske overflade, og hvor børn på vej til at blive voksne er de eneste, der gennemskuer, hvad der foregår. Historien foregår i to perioder: i slutningen og 1950’erne og igen i 1980’erne, og med de samme syv hovedpersoner, først som børn og siden som voksne. Byen Derry i Maine er en ganske almindelig by, bortset fra at der med ca. 30 års mellemrum sker en række dødsfald. Nogen gange mord, andre gange ‘uheld’ på fabrikker og lignende. Bag dødsfaldene står ‘Det Onde’ som gerne viser sig for ofrene som klovnen Pennywise.

Syv børn der alle har det til fælles, at de på den ene eller den anden måde er outsidere og uden for fællesskabet, finder sammen en sommer, og før de ved af det, er de involveret i kampen mod Pennywise. De syv kalder sig Taberne, og alle har de på hver deres måde noget i hverdagen, som de frygter og er bange for, og denne frygt forsøger Det onde at ramme børnene på. Trods alle odds tager børnene kampen op, og de vinder – tror de – men efter 30 år begynder det hele igen, og de syv må som voksne samles endnu en gang.

Romanen er med sine over 1000 sider en af Stephen Kings længste, og selvom der selvfølgelig er tale om en gyser, har Stephen King med ’Det onde’ først og fremmest skrevet en fremragende fortælling om børn og venskab. De syv børn er alle mere eller mindre udstødte af “det normale” samfund, men sammen finder de deres eget univers for en sommer. Da det onde træder ind, giver deres venskab dem en enestående styrke, og det er denne styrke, de skal finde frem, da de som voksne igen må konfrontere det onde.

Stephen King er en mester i at beskrive mennesker og deres reaktioner, og beskrivelsen af lilleputbyen og dens beboere er ramt lige på kornet. Selvom romanen er forholdsvis tidlig i forfatterskabet, har King allerede her ramt et højt niveau med plads til både fin psykologi og barsk og grovkornet humor - og manden kan jo faktisk skrive.

Bogdetaljer

Forlag
Hr. Ferdinand
Oversætter
Niels Søndergaard
Faustnummer
07050356
ISBN
9788740044249
Antal sider
391

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer