Bog

Samlede noveller

Af (
2016
)

Anmeldelse

Samlede noveller af Naja Marie Aidt

14 jul.16
AfBeth Høst
Skribent

En af vores dygtigste yngre forfattere viser i korte prosastykker sin evne til at skildre kuldsejlede menneskelige relationer, så det skærer gennem marv og ben.

Vi kender oprindeligt Aidt som lyriker, men her kommer hendes tre novellesamlinger, 'Vandmærket', 'Tilgang' og 'Bavian' fra henholdsvis 1993, 1996 og 2006 i en samlet udgave. De i alt 39 prosastykker er, med undtagelse af nogle få der tangerer det mere eksperimenterende, krystalklare billeder af kæntrede relationer, af mennesker, der mister eller for længst har mistet styringen og tabt overblikket. Alt sammen skildret i et præcist og velovervejet sprog. Det er ikke feelgood-læsning.

Da de tre novellesamlinger oprindeligt udkom, skrev anmelderne, at de hver især havde deres helt egen overskrift. Det forekommer ikke vigtig her ti år efter, så de fortjener at fremstå samlet. Naturligvis er de første historier tidstypiske, her møder vi socialrealisme med fortabte eksistenser, der går til grunde på samfundets bund. Og de sidste tekster fortæller om parforhold, delte og sammenbragte familier og katastrofer i familierne. Men der er også fortællinger, hvor der er samhørighed på trods af al det familiære kaos. Børneportrætterne er både skarpe og hjerteskærende, og så er der de absurde og skæve historier, der er tæt på at være underholdning.

Forfatteren siger selv i et interview her på siden, at novellen på en måde ligger midt imellem digt og roman, og at hun i novellen også kan fokusere på sit arbejde med meget omhyggeligt at udvælge sine ord. Det er ud af sproget, historierne vokser og ikke omvendt. Naja Marie Aidts noveller er velegnede og meget brugte til analyse i læsekredse og i gymnasieskolen. 

Og en særlig tak til Gyldendal for lån af billedet på Litteratursidens Facebook. Du kan følge forlaget her

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
52464455
ISBN
9788702201192
Antal sider
424

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser