Profil
AfBirgitte Tindbæk

Medlem i

11 år 4 måneder

Birgittes yndlingslæsning:
1968 var et år, der førte meget godt med sig! Vigtige holdninger som ny kvindebevidsthed og socialt og politisk engagement har betydet meget for mig privat og farvet min litterære smag lige siden.

1968 var også det år, jeg startede på Biblioteksskolen. Og det gjorde jeg jo, fordi jeg var vild med at læse – ja, sådan valgte man dengang før edb’ens tid. At jeg så også var passioneret læser af kriminalromaner var måske ikke helt typisk for 60’ernes flinkeskolepiger, der ville være bibliotekarer.

Men ingen tvivl om, at min gamle passion for gys og gru og makabre sindelag har farvet min holdning til, hvad jeg foretrækker at læse i dag.

Jeg vil gerne røres på følelserne – rokkes på fordommene – udfordres på moral, forstand og sprog – og gerne kradses lidt i tryghedsnarkomanien af skønlitteraturen, så en god gang socialrealistisk satire, gerne humoristisk, sætter jeg stor pris på.

– og så kan jeg i øvrigt godt li’ at læse den danske litteratur, f.eks. en god samtidsroman, som Benn Q. Holm og Bent Vinn Nielsen leverer, eller min egen ”Danmarkshistorie” fortalt af Bjarne Reuter og Bent Haller.

Og hvem kan beskrive et dansk regnvejr mere sansemættet end J. P. Jacobsen??

Og så er der Karen Blixen og Benny Andersen og Klaus Rifbjerg, der er skøn, når han spidder på sin skæve gaffel – for at nævne nogle få af dem, der har givet mig gode læseoplevelser.

Men - jeg læser rigtig meget andet: Paul Auster, Toni Morrison, Margaret Atwood kan jeg godt li’, og så, når det skal være spændende og samtidig socialt og feministisk engageret, Ruth Rendell og Liza Marklund. Ja, jeg læser stadig mange krimier – den er vist livslang den kærlighed.

Og gid jeg har rigtig meget til gode endnu, både af de danske og de andre, de nye og de gamle, de grumme og de gode!