Profil
AfBirgitte Tindbæk

Medlem i

11 år 8 måneder

Birgittes yndlingslæsning:
1968 var et år, der førte meget godt med sig! Vigtige holdninger som ny kvindebevidsthed og socialt og politisk engagement har betydet meget for mig privat og farvet min litterære smag lige siden.

1968 var også det år, jeg startede på Biblioteksskolen. Og det gjorde jeg jo, fordi jeg var vild med at læse – ja, sådan valgte man dengang før edb’ens tid. At jeg så også var passioneret læser af kriminalromaner var måske ikke helt typisk for 60’ernes flinkeskolepiger, der ville være bibliotekarer.

Men ingen tvivl om, at min gamle passion for gys og gru og makabre sindelag har farvet min holdning til, hvad jeg foretrækker at læse i dag.

Jeg vil gerne røres på følelserne – rokkes på fordommene – udfordres på moral, forstand og sprog – og gerne kradses lidt i tryghedsnarkomanien af skønlitteraturen, så en god gang socialrealistisk satire, gerne humoristisk, sætter jeg stor pris på.

– og så kan jeg i øvrigt godt li’ at læse den danske litteratur, f.eks. en god samtidsroman, som Benn Q. Holm og Bent Vinn Nielsen leverer, eller min egen ”Danmarkshistorie” fortalt af Bjarne Reuter og Bent Haller.

Og hvem kan beskrive et dansk regnvejr mere sansemættet end J. P. Jacobsen??

Og så er der Karen Blixen og Benny Andersen og Klaus Rifbjerg, der er skøn, når han spidder på sin skæve gaffel – for at nævne nogle få af dem, der har givet mig gode læseoplevelser.

Men - jeg læser rigtig meget andet: Paul Auster, Toni Morrison, Margaret Atwood kan jeg godt li’, og så, når det skal være spændende og samtidig socialt og feministisk engageret, Ruth Rendell og Liza Marklund. Ja, jeg læser stadig mange krimier – den er vist livslang den kærlighed.

Og gid jeg har rigtig meget til gode endnu, både af de danske og de andre, de nye og de gamle, de grumme og de gode!

Seneste anmeldelser af Birgitte Tindbæk

Savnet

Kriminalroman - Da den hjemløse Sibylla Forsenström en nat overværer det brutale mord på en mand, peger sporene på hende selv - To dage senere findes endnu en mand dræbt, og…

Lang

Finlandssvenske Kjell Westö skriver altså godt! Lavmælt og intenst, så man næsten suges ind i en egentlig ganske banal historie med indbygget thriller-element. 

Ude

Mød Japans krimidronning i denne rå, realistiske og effektfulde krimi, der også er ude i et kønspolitisk og samfundskritisk ærinde.

Far

En amerikansk kunstmaler, bosat i Frankrig, bliver kaldt hjem til sin fars sygeleje og får et indblik i forældrenes uhyggelige samliv, som har drevet faderen over i en…

Grå sjæle

I det nordøstlige Frankrig i 1917, tæt på frontlinjen, bliver en lille pige dræbt - Hvem er gerningsmanden, og er det den rette, man finder frem til? Mange år senere graver…

Insekt

Noveller om relationer mellem mødre og døtre -  Ikke set fra den bløde side, men set fra de voldsomme følelsers side: dominerende mødre og giftige døtre, hvor desperationen og…

Dublinfolk

Indhold: Søstrene ; Et møde ; Arabien ; Eveline ; Efter løbet ; To kavalerer ; Pensionatet ; En lille sky ; Modparter ; Ler ; Et sørgeligt tilfælde ; Ivy Day i Udvalgsværelset ; En…

Udsigten

Romanen følger en ung algiersk piges isolerede liv i årene op til hendes bryllup og giver rystende indblik i det muhamedanske patriarkat med dets kvindeforagt og undertrykkelse.

Hrabals bog

Gennem en ungarsk forfatters gravide hustru fortælles om processen at skabe en bog - om en tjekkisk forfatter: Hrabal. Som bipersoner udsendes to engle, der overvåger tilblivelsen…