Profil
AfBirgitte Tindbæk

Medlem i

15 years 11 months

Birgittes yndlingslæsning:
1968 var et år, der førte meget godt med sig! Vigtige holdninger som ny kvindebevidsthed og socialt og politisk engagement har betydet meget for mig privat og farvet min litterære smag lige siden.

1968 var også det år, jeg startede på Biblioteksskolen. Og det gjorde jeg jo, fordi jeg var vild med at læse – ja, sådan valgte man dengang før edb’ens tid. At jeg så også var passioneret læser af kriminalromaner var måske ikke helt typisk for 60’ernes flinkeskolepiger, der ville være bibliotekarer.

Men ingen tvivl om, at min gamle passion for gys og gru og makabre sindelag har farvet min holdning til, hvad jeg foretrækker at læse i dag.

Jeg vil gerne røres på følelserne – rokkes på fordommene – udfordres på moral, forstand og sprog – og gerne kradses lidt i tryghedsnarkomanien af skønlitteraturen, så en god gang socialrealistisk satire, gerne humoristisk, sætter jeg stor pris på.

– og så kan jeg i øvrigt godt li’ at læse den danske litteratur, f.eks. en god samtidsroman, som Benn Q. Holm og Bent Vinn Nielsen leverer, eller min egen ”Danmarkshistorie” fortalt af Bjarne Reuter og Bent Haller.

Og hvem kan beskrive et dansk regnvejr mere sansemættet end J. P. Jacobsen??

Og så er der Karen Blixen og Benny Andersen og Klaus Rifbjerg, der er skøn, når han spidder på sin skæve gaffel – for at nævne nogle få af dem, der har givet mig gode læseoplevelser.

Men - jeg læser rigtig meget andet: Paul Auster, Toni Morrison, Margaret Atwood kan jeg godt li’, og så, når det skal være spændende og samtidig socialt og feministisk engageret, Ruth Rendell og Liza Marklund. Ja, jeg læser stadig mange krimier – den er vist livslang den kærlighed.

Og gid jeg har rigtig meget til gode endnu, både af de danske og de andre, de nye og de gamle, de grumme og de gode!

Anmeldelser af Birgitte Tindbæk

Smertebæreren

Ada, som er ansat på en plastikkirugisk klinik, har en evne til at gå ind og overtage styringen af en anden kvindes krop, så hun kan lære vedkommende at spise sundt, lægge…

Den fremmede

Det absurde kom ind i den moderne verdenslitteratur med dette berømte portræt af en mand, der er gudløs, normløs, fremmed for verden ... Originaludgave: 1942

I herberget Europa

Digte med Europa som univers i relation til betydningen af Polens optagelse i EU samt temaerne politik, demokrati og frihed i relation til et frihedsbegreb, der problematiseres.…

Savnet

Psykologisk roman om en stakkels politieftersøgt hjemløs med alle ejendele i en pose og sjælen fatalt såret af et traume fra barndommen ...

De ensomme

Krimi med vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti, der skal opklare en ulykke eller et mord, der har helt klare paralleller til en tilsvarende hændelse 35 år tidligere

Lang

Finlandssvenske Kjell Westö skriver altså godt! Lavmælt og intenst, så man næsten suges ind i en egentlig ganske banal historie med indbygget thriller-element. 

Akacien hvisker

Serbiske Svetlana kom til Sverige med sin mor som syvårig. 27 år senere rejser hun tilbage da hun arver et hus. Hendes livshistorie er beretningen om at være fremmed alle vegne

Ude

Mød Japans krimidronning i denne rå, realistiske og effektfulde krimi, der også er ude i et kønspolitisk og samfundskritisk ærinde.

Under messen

Satirisk roman om Bogmessen i Forum, hvor de mange selvpromoverende deltagere, forfattere, politikere, litteraturfolk og tv-kokke udleveres i al deres opblæsthed.

Far

En amerikansk kunstmaler, bosat i Frankrig, bliver kaldt hjem til sin fars sygeleje og får et indblik i forældrenes uhyggelige samliv, som har drevet faderen over i en…

Højtlæseren

Fin lille fortælling om Tyskland efter krigen, om forholdet mellem det gamle og det unge Tyskland, om skyld og ansvar og kærlighed og om at læse højt af…

Grå sjæle

I det nordøstlige Frankrig i 1917, tæt på frontlinjen, bliver en lille pige dræbt - Hvem er gerningsmanden, og er det den rette, man finder frem til? Mange år senere graver…

Insekt

Der er stor grusomhed og desillusion i Castillons noveller om mødre og døtre, som egentlig alle handler om det samme: magt og angst.

Det glade vanvid

I 36 korte afsnit møder vi en familie, bestående af en anonym mand og kvinde. De bor i en lejlighed i byen og foretager sig helt almindelige ting hver for sig og med hinanden.

Moon Palace

Fire år af en ung amerikaners liv, hvor han skal helt ned på bunden af tilværelsen i New York, før han kan skimte omridset af sin egen identitet og sin slægtskrønike

Udsigten

Romanen følger en ung algiersk piges isolerede liv i årene op til hendes bryllup og giver rystende indblik i det muhamedanske patriarkat med dets kvindeforagt og undertrykkelse.

Knorten fra Cork

Frank, der er dværg og resultatet af en voldtægt, lever i selvvalgt isolation og skriver på sine erindringer. Han elsker alt smukt, sin mor og som amatørastronom det storslåede…

De 39 trin

Spionhistorie fra tiden lige før 1;  verdenskrig -  Richard Hannay bliver pludselig involveret i mord og kupplaner - Han jages både af fremmede agenter og…

Vatikanets mand

Mossad-agenten Allon bliver sat i aktion da en professor der er ved at at afdække den katolske kirkes rolle i jødeforfølgelserne under 2; Verdenskrig bliver dræbt -  Sporene fører…

Gennemtræk

Noveller om en almindelig opgang et sted i København. En kold aften i februar. Om alt det der ikke kan siges, og det der pludselig er sagt. 

Giv mig solen

Inger er anderledes, så hun skal mobbes, og det bli’r hun – ondt og ubarmhjertigt. Vi er i 1950’ernes Århus med klasseskel, Katedralskole og UG i gennemsnit!

Indhold af Birgitte Tindbæk

  • Blog

    Når litteratur gør en forskel ...

    Historien er den, at jeg her i efteråret har ”kørt” en litteraturklub for en lille gruppe psykisk skrøbelige. Forudsætningen for deltagelse var, at de tilmeldte var relativt velfungerende, men tidligere havde lidt af eller var medicineret for psykisk sygdom. 

    Læs mere
  • Blog

    Lidt om litteraturens Nobelpris …

    Så blev vi endnu engang rendt over ende i vores forsøg på at vædde om udfaldet af årets store pris i litteratur. Denne gang var det – igen – et overraskende og kontroversielt valg! Og vi bliver så skuffede og vinder ikke noget som helst i de selvbestaltede væddemål med vores åh så forudsigelige forslag til forfatternavne. Forudsigelige, ja, men navne, som efter vores mening er højt kvalificerede til sådan en forfatterskabspris. Men nobelpriser er ikke et demokratisk anliggende. Alt kan ske!

    Læs mere
  • Blog

    Du bli'r, hvad du læser - eller???

    Det har jo altid været en udbredt opfattelse, at film og spil kan være farlige medier, fordi vi føler, vi er mere direkte tilskuere til de begivenheder, der formidles i disse medier!

    Læs mere
  • Blog

    MAD og bøger

    Nyt nordisk køkken, verdens bedste kok, verdens bedste restaurant. Hvad er det lige der sker i vores land, fostret op på flæskesteg, udkogte grønsager og posebudding, som vi er?? Vi fremstiller surdej og bager langtidshævet brød og indtager økologiske svinekæber, der har simret i en fond, som vi selvfølgelig har skabt fra bunden. Og vi er umættelige efter madfilm … Det handler om den simple, basale luksus, som også kan tillades i en krisetid. Og det handler om at være bevidst om de fødevarer, vi indtager.

    Læs mere
  • Blog

    Musik og litteratur – med et lille twist af krimi

    Jeg er medlem af DR’s P2 Klub (klassisk musik) og har deltaget i 2 bibliotekers fysiske lytteklubber her i foråret! 

    Jeg har hørt Carmina Burana, Beethovens Eroica-symfoni og skal i næste uge nyde Schuberts Forellekvintet. Lytteklubben fungerer som en læseklub: man får baggrundsorientering, man lytter til musikken, og man deler dernæst sine musikalske oplevelser med andre, hvis man har lyst – på bibliotekerne og på nettet –

    Læs mere
  • Blog

    Glæder mig til foråret, for da skal jeg læse ….

    Jeg blev så glad, da jeg så, at flere af mine danske og nordiske yndlingsforfattere er på vej med nye, spændende romaner her til foråret. Og eftersom jeg har lovet mig selv at holde pause med politifolk og opsprættede lig, ser jeg let henover dem i denne omgang.

    Læs mere
  • Blog

    Julegaveidéer: De bedste bud fra bogsæsonen?

    Vi er nogle biblioteksfolk, der i november hvert år er meget heldige: vi får af vores biblioteker lov til at deltage i arrangementet: Introduktion til bogsæsonen!

    ... hvor 4 meget belæste og vidende og underholdende litteraturmennesker introducerer os til både gode og mindre gode forlagsnyheder. Subjektiv vurdering selvfølgelig, men nyttig for os, og måske kan I også bruge deres topanbefalinger til julegave-inspiration? Jeg synes de er værd at dele ud af …

    Læs mere
  • Blog

    Genlæs, men bered dig på skuffelser!!

    Jeg besluttede mig for her henover sommeren at genlæse nogle af de bøger, der står i min bogreol i stedet for at rålæse det finske tema, jeg havde brug for til en bog-café i efteråret. Ja, nylæsning eller genlæsning? Det er det evige dilemma, for der er jo stadig rigeligt med huller i min litterære rygsæk, men samtidig får jeg i stigende grad lyst til at genlæse bøger, der betød noget for mig for mange år siden.

    Læs mere
  • Blog

    Længe leve litteraturfestivaler!!

    Det er dejligt at dele litteraturoplevelser med andre, og aldrig har vi i Danmark haft så mange internationale litteraturbegivenheder som i 2010. Det er ikke bare dejligt – det er også vigtigt for den gode bog.

    De forskellige danske litteraturfestivaler er (heldigvis) lige så forskellige som de enkelte arrangørers ambitioner og muligheder. Nogle festivaler er blevet skudt i gang vha. store offentlige støttebeløb, andre vokset ud af initiativtagernes og arrangørernes krøllede hjerner og hovedkulds sat i gang uden de helt store budgetter.

    Læs mere
  • Blog

    En weekend i KRIMIENs tegn – og lidt om dengang, da den danske krimi var nærmest ikke-eksisterende …

    Da jeg var ung i 60’erne og 70’erne, læste jeg mange danske krimier: Helle Stangerup, Else Fischer, Frits Remar, Orla Johansen, Kirsten Holst – det var ok læsning, men sjældent ophidsende! Svenskerne kunne allerede dengang levere herligt samfundskritisk stof, så Sjöwall og Wahlöö var selvfølgelig obligatorisk for en krimi-entusiast! Og hvor var de bare gode til det - allerede dengang - svenskerne! Og nordmændene også!!

    Læs mere
  • Blog

    Ferie-filosofi

    Når jeg tilbringer min sommerferie i sommerhus, kan jeg få læst moppedrengene og bøgerne med det lidt tungere tankegods …

    Og nogle gange sker det, at jeg støder på bøger, som sætter uudslettelige spor i min erindring, og som rykker ved mine forestillinger om verden.

    Denne gang et par filosofisk/moralske sager, som jeg blev så begejstret for, at jeg synes de skal omtales og anbefales:

    Læs mere
  • Blog

    HJÆLP!! Min boghandler lukker …

    Han blev - også - kvalt i billige bøger fra Føtex, i konkurrencen fra internetboghandlerne og i finanskrisen og bankernes tilbageholdenhed, der gør det vanskeligt for seriøse købere at kunne låne.

    Men du kan altså ikke bestille bøger hjem i Føtex, og du kan heller ikke få gode råd og vejledning. Det er der bare ikke så mange, der synes er væsentligt, for selv om mange gerne vil støtte den lokale boghandel, så sidder deres loyalitet først og fremmest i pengepungen.

    Læs mere
  • Blog

    Bille ta’r nattoget til Lissabon

    Det bliver danske Bille August, der skal instruere den schweiziske forfatter Pascal Merciers storsælgende, filosofisk-litterære bog ’Nattog til Lissabon’ (2004, dansk 2007). Optagelserne går i gang i marts 2011.

    Det er vi nogle, der er glade for! Det vil helt sikkert gi’ endnu flere læsere mod på Merciers forfatterskab, der i høj grad handler om lidenskab! Om at være besat af ord og litteratur ....

    Læs mere
  • Blog

    Forelsket i Karl Ove?

    - og hvem er han så? Ja, det ville du ikke være i tvivl om, hvis du boede i Norge, for her er navnet Knausgård - med fornavnet Karl Ove - alle vegne; i alle aviser og på alles læber! Årets mest omtalte og omdiskuterede litteraturfænomen! Kvinderne er forelskede, mændene har fået en ven, der forstår dem! Anmelderne tilbeder ham på næsten religiøs facon!

    Og begejstringen gælder romanværket ’Min Kamp’, som skal udkomme i 6 bind og nå et omfang på mindst 2.500 sider. De første 3 bind udkom i efteråret 2009, og så kommer 3 bind til i løbet af foråret 2010.

    Læs mere