Profil
AfBirgitte Tindbæk

Medlem i

15 år

Birgittes yndlingslæsning:
1968 var et år, der førte meget godt med sig! Vigtige holdninger som ny kvindebevidsthed og socialt og politisk engagement har betydet meget for mig privat og farvet min litterære smag lige siden.

1968 var også det år, jeg startede på Biblioteksskolen. Og det gjorde jeg jo, fordi jeg var vild med at læse – ja, sådan valgte man dengang før edb’ens tid. At jeg så også var passioneret læser af kriminalromaner var måske ikke helt typisk for 60’ernes flinkeskolepiger, der ville være bibliotekarer.

Men ingen tvivl om, at min gamle passion for gys og gru og makabre sindelag har farvet min holdning til, hvad jeg foretrækker at læse i dag.

Jeg vil gerne røres på følelserne – rokkes på fordommene – udfordres på moral, forstand og sprog – og gerne kradses lidt i tryghedsnarkomanien af skønlitteraturen, så en god gang socialrealistisk satire, gerne humoristisk, sætter jeg stor pris på.

– og så kan jeg i øvrigt godt li’ at læse den danske litteratur, f.eks. en god samtidsroman, som Benn Q. Holm og Bent Vinn Nielsen leverer, eller min egen ”Danmarkshistorie” fortalt af Bjarne Reuter og Bent Haller.

Og hvem kan beskrive et dansk regnvejr mere sansemættet end J. P. Jacobsen??

Og så er der Karen Blixen og Benny Andersen og Klaus Rifbjerg, der er skøn, når han spidder på sin skæve gaffel – for at nævne nogle få af dem, der har givet mig gode læseoplevelser.

Men - jeg læser rigtig meget andet: Paul Auster, Toni Morrison, Margaret Atwood kan jeg godt li’, og så, når det skal være spændende og samtidig socialt og feministisk engageret, Ruth Rendell og Liza Marklund. Ja, jeg læser stadig mange krimier – den er vist livslang den kærlighed.

Og gid jeg har rigtig meget til gode endnu, både af de danske og de andre, de nye og de gamle, de grumme og de gode!

Anmeldelser af Birgitte Tindbæk

Lang

Finlandssvenske Kjell Westö skriver altså godt! Lavmælt og intenst, så man næsten suges ind i en egentlig ganske banal historie med indbygget thriller-element. 

Ude

Mød Japans krimidronning i denne rå, realistiske og effektfulde krimi, der også er ude i et kønspolitisk og samfundskritisk ærinde.

Far

En amerikansk kunstmaler, bosat i Frankrig, bliver kaldt hjem til sin fars sygeleje og får et indblik i forældrenes uhyggelige samliv, som har drevet faderen over i en…

Grå sjæle

I det nordøstlige Frankrig i 1917, tæt på frontlinjen, bliver en lille pige dræbt - Hvem er gerningsmanden, og er det den rette, man finder frem til? Mange år senere graver…

Udsigten

Romanen følger en ung algiersk piges isolerede liv i årene op til hendes bryllup og giver rystende indblik i det muhamedanske patriarkat med dets kvindeforagt og undertrykkelse.

Indhold af Birgitte Tindbæk

 • Blog

  Når litteratur gør en forskel ...

  Historien er den, at jeg her i efteråret har ”kørt” en litteraturklub for en lille gruppe psykisk skrøbelige. Forudsætningen for deltagelse var, at de tilmeldte var relativt velfungerende, men tidligere havde lidt af eller var medicineret for psykisk sygdom. 

  Læs mere
 • Blog

  Lidt om litteraturens Nobelpris …

  Så blev vi endnu engang rendt over ende i vores forsøg på at vædde om udfaldet af årets store pris i litteratur. Denne gang var det – igen – et overraskende og kontroversielt valg! Og vi bliver så skuffede og vinder ikke noget som helst i de selvbestaltede væddemål med vores åh så forudsigelige forslag til forfatternavne. Forudsigelige, ja, men navne, som efter vores mening er højt kvalificerede til sådan en forfatterskabspris. Men nobelpriser er ikke et demokratisk anliggende. Alt kan ske!

  Læs mere
 • Blog

  Du bli'r, hvad du læser - eller???

  Det har jo altid været en udbredt opfattelse, at film og spil kan være farlige medier, fordi vi føler, vi er mere direkte tilskuere til de begivenheder, der formidles i disse medier!

  Læs mere
 • Blog

  MAD og bøger

  Nyt nordisk køkken, verdens bedste kok, verdens bedste restaurant. Hvad er det lige der sker i vores land, fostret op på flæskesteg, udkogte grønsager og posebudding, som vi er?? Vi fremstiller surdej og bager langtidshævet brød og indtager økologiske svinekæber, der har simret i en fond, som vi selvfølgelig har skabt fra bunden. Og vi er umættelige efter madfilm … Det handler om den simple, basale luksus, som også kan tillades i en krisetid. Og det handler om at være bevidst om de fødevarer, vi indtager.

  Læs mere
 • Blog

  Musik og litteratur – med et lille twist af krimi

  Jeg er medlem af DR’s P2 Klub (klassisk musik) og har deltaget i 2 bibliotekers fysiske lytteklubber her i foråret! 

  Jeg har hørt Carmina Burana, Beethovens Eroica-symfoni og skal i næste uge nyde Schuberts Forellekvintet. Lytteklubben fungerer som en læseklub: man får baggrundsorientering, man lytter til musikken, og man deler dernæst sine musikalske oplevelser med andre, hvis man har lyst – på bibliotekerne og på nettet –

  Læs mere
 • Blog

  Glæder mig til foråret, for da skal jeg læse ….

  Jeg blev så glad, da jeg så, at flere af mine danske og nordiske yndlingsforfattere er på vej med nye, spændende romaner her til foråret. Og eftersom jeg har lovet mig selv at holde pause med politifolk og opsprættede lig, ser jeg let henover dem i denne omgang.

  Læs mere