Bog

Nisser jeg har mødt eller kendt

Af (
1999
)

Anmeldelse

Nisser jeg har mødt eller kendt : 24 låger af nissernes historie af Vagn Simonsen

01 dec.08

En nisse er ingen julemand, og billeder af julegrødspisende nisser er - set med nisseøjne - en provokation. Og når den grødspisende nisse så oven i købet tegnes i selskab med en kat, er den helt gal, for enhver ved da, at nisser og katte er dødsfjender.

Den slags bryder nissefolket sig ikke om, og Lundbyes tegninger i Rom af julenisser vakte opstandelse i nissekredse, og folk, der gør sig uvenner med nisserne, går ikke nogen nem tilværelse i møde. Det er sikkert og vist ...

Disse og mange flere nissesandheder myldrer frem i Vagn Simonsens 24 kapitler af de nordiske nissers mangeårige historie.

Her fortæller nisserne selv om deres nissevenner blandt malere og forfattere – selvfølgelig er H.C.Andersen, Henry Heerup, Herman Stilling og Selma Lagerlöf med; men også politikere og videnskabsmænd er at finde i kredsen af personer, der har en særlig sans for nisser.

Nisserne beretter også om historiske begivenheder i Danmark og omegn, og vi hører om nissefødsler og sund og nærende nissekost og møder også Niels Holgersen.

Nisserne har kendt mange og har bedrevet mange sære ting, og nu er vi også bekendt med, at en god sødgrød skal koge i mindst to timer, at H.C.Andersen måske var et forbyttet nissebarn, at Hans Scherfig havde hyppige sammenstød med drillenisserne, at Herman Stilling indstiftede en nissemedalje, og at nisseforskere strides om nissers rette størrelse.

Vagn Simonsen har afsløret det hele i denne finurlige samling kalenderhistorier. Kult og kultur er det – og personhistorie og Danmarkshistorie, alt sammen set med nisseøjne. Og meget morsomt og charmerende.

Har du lyst til at få nissehistorierne i deres fulde længde, så gå om bord i Vagn Simonsens kloge nisseunivers – og få din nissetro tilbage!

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
22684752
ISBN
9788700387584
Antal sider
140

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer