Bog

Biblioteket

Af (
2006
)

Anmeldelse

Biblioteket af Zoran Zivkovic

01 maj.10

Bibliofil, inspirerende og tankevækkende novellesamling med magiske elementer … af serbisk forfatter.

Udgivet med kulturstøtte – så må det være en smal udgivelse, tænker man umiddelbart, og skrevet af en serbisk forfatter, så vil den givetvis foregå i eks-Jugoslavien. Men nej! Ingen af forventningerne holder stik. Geografisk kan novellerne foregå hvor som helst, og Zivkovic er afgjort et underholdende bekendtskab fuld af magisk realisme. Bemærk også, at bogen i 2003 har vundet en World Fantasy Award som bedste novelle.

Omdrejningspunktet for de 6 noveller er biblioteket. Men hvilke biblioteker? Der er både Det virtuelle Bibliotek, Hjemmebiblioteket, Natbiblioteket, Helvedes Bibliotek, Det mindste Bibliotek og Det fornemme Bibliotek.

Altså 6 forskellige biblioteker, som vi besøger via bogens hovedperson. Tilsyneladende normale bogsamlinger, men det varer ikke længe, før fantastiske og surreelle elementer bryder det, der ser ud som dagligdag.

Hvis man har læst den argentinske forfatter Jorge Luis Borges’ berømte ’Biblioteket i Babel’ fra 1941 er man ikke i tvivl om inspirationen. Borges beskrev her et uendeligt bibliotek, hvor alle verdens bøger samt dem, der endnu ikke er skrevet, men som vil være en fremtidig mulighed, befinder sig.

Sådan er det også hos Zivkovic; hans biblioteker rummer også uendelige mængder af bøger, men ellers er han helt sin egen: Mød f.eks. en forfatter, der via mail konfronteres med alle bøger, han har skrevet og alle, han nogensinde vil komme til at skrive samt hans mulige dødsår! eller læs om besøget i Helvedes Bibliotek, hvor straffen består i at læse i al evighed! Eller hans historie om bogen, der indeholder alle mulige bøger - eller tænk den tanke, at du en dag finder hele verdenslitteraturen i din postkasse! Eller hvad med et fornemt bibliotek, hvor man ikke bryder sig om billigbøger?

Kort sagt fascinerende, fantastiske, fine og finurlige fortællinger … der foruden om bøgernes og litteraturens magt til at få mennesker til at gøre absurde ting, handler om skæbne og død. Jeg oplevede ved læsningen en dæmonisk stemning, der gav mindelser om både Beckett og Kafka, men også om Garcia Márquez. Der er også en mærkbar østeuropæisk tone i bogen. Spændende, spændende! Ham gad jeg godt læse noget mere af!

Det er vist lige sådan en bog, man vil kalde en lille perle!!

Zoran Zivkovic er af serbisk afstamning og født og opvokset i Beograd. 'Biblioteket' er forløbig hans eneste udgivelse oversat til dansk. På engelsk findes dog følgende titler:

1. THE FOURTH CIRCLE (1993)
2. TIME GIFTS (1997)
3. THE WRITER (1998)
4. THE BOOK (1999)
5. IMPOSSIBLE ENCOUNTERS (2000)
6. SEVEN TOUCHES OF MUSIC (2001)
7. THE LIBRARY (2002)
8. STEPS THROUGH THE MIST (2003)
9. HIDDEN CAMERA (2003)
10. COMPARTMENTS (2004)
11. FOUR STORIES TILL THE END (2004)
12. TWELVE COLLECTIONS AND THE TEASHOP (2005)
13. THE BRIDGE (2006)
14. MISS TAMARA, THE READER (2006)

Bogdetaljer

Forlag
Tiderne Skifter
Oversætter
Toni Liversage
Faustnummer
26465788
ISBN
9788779732179
Antal sider
149

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer