Bog

Niels Bohrs kærlighed

Af (
2003
)

Anmeldelse

Niels Bohrs kærlighed af Kim Blæsbjerg

01 feb.08

Romanen er en kinesisk æske, en brevroman af kærlighedshistorier, hvor Kim Blæsbjerg sætter vore dages og 1930'ernes København i scene i en fortælling om skæbne, kærlighed og begær.

Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne

Niels Bohr var foruden at være verdensberømt atomfysiker en nuanceret og rummelig person, der havde interesse for emner, der ligger langt fra fysikken, for eksempel politik, kunst og litteratur.

Og så skrev han artikler om filosofisk komplementaritet og lancerede filosofien om kærlighedens komplementære væsen: det fænomen, at to udsagn, som gensidigt udelukker hinanden, begge kan være sande, dvs. - hvis det drejer sig om kærlighed - at din kæreste kan sige, at hun/han hader dig og, minuttet efter, udtrykke sin store kærlighed til dig – følelser, der rent logisk burde udelukke hinanden, men sagtens kan rummes i samme person.

 

Bogen handler om kærlighed og sorg, men den er også en filosofisk roman med en særlig idé som omdrejningspunkt: Bohrs komplementaritetsteori. Og Niels Bohr optræder faktisk som én af bogens hovedfigurer.

Bogens fortæller er en ung mandlig litteraturstuderende med særlig interesse for Bohr og skønlitteraturen. Han har et job som hjemmehjælper, og han bærer på en stor sorg, fordi hans kæreste har begået selvmord.

Han betror sig til Severin Kamstrup, som er pensionist og én af hans klienter, en tvær og tavs mand, som dog beslutter sig til at hjælpe ham ved at fortælle sin noget usædvanlige livshistorie. Den får vi med brevene mellem ham og hans veninde Asta, der rummer kærlighed og livet i København i 1930’erne med bl.a. jazz, krisetider, Knud Sønderby, den politiske situation i Tyskland og Sovjetunionen; og så afsløres i brevene hemmelige sider af Niels Bohrs liv.

Selvom bogen i høj grad bygger på biografisk og historisk stof, er det vist rendyrket fiktion, det med Niels Bohrs kærlighed. Men der er nok ingen tvivl om, at Kim Blæsbjerg vil ha’ os til at tænke over gyldigheden af Bohrs filosofi om det komplementære i kærlighedslivet. Og konklusionen må blive, at det er muligt at erkende to modsatte følelser, men at leve efter dem, ja, det er godt nok vanskeligt, for ikke at sige umuligt. Du kan ikke både forpligte dig og samtidig bevare din frihed, ihvertfald ikke uden omkostninger.

Men du kan komme videre i livet efter en stor sorg, efter at ha’ mistet det dyrebareste, du har – denne helende og livgivende morale rummer bogen også. Hvis du godt nok ikke indhyller dig i bitterhed, som den gamle Severin har gjort.

Jeg ved ikke, om dette er verdens mest vellykkede roman; den virker måske lige vel konstrueret efter min smag. Men han skriver rigtig godt, Kim Blæsbjerg, og gi’r sin læser masser af tankegods, og hvis I vil kende den store atomfysikers hemmelighed, er det bare med at få fingre i ’Niels Bohrs kærlighed’.


Blæsbjerg, Kim: Niels Bohrs kærlighed. Borgen, 2003. - 247 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk eller Køb bogen

Bogdetaljer

Forlag
Borgen
Faustnummer
24838846
ISBN
9788721022204
Antal sider
247

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer