Bog

Det hemmelige skrift

Af (
2010
)

Anmeldelse

Den hemmelige skrift af Sebastian Barry

18 okt.10
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

Rørende og knugende fortælling om hundredårige Roseanne McNulty, som skæbnen har været hård ved.

”Nå ja, Roseanne, jeg ville spørge Dem, og De tilfældigvis kan huske nogle detaljer om Deres indlæggelse. Det ville være til stor hjælp, hvis De kan”.

Der er doktor Grene, der spørger. Han er ledende retspsykiater ved Roscommon Regionssygehus for Sindslidende i Irland, og han spørger Roseanne McNulty, som er patient samme sted..

Sygehuset er gammelt og slidt, derfor skal det rives ned, og alle patienter skal flyttes. Dr. Grene vil undersøge, om nogle af patienterne kan flyttes til en beskyttet bolig, og derfor spørger han Roseanne, som er en af de patienter, som har været længst tid på sygehuset. Det fortaber sig i uvisheden, hvor gammel hun egentlig er og hvorfor hun i sin tid blev indlagt, papirerne er gået til, men man mener, at hun nærmer sig de 100 år.

Romanen består af to fortællinger, som er vævet ind i hinanden. Dr. Grene bliver interesseret i Roseannes skæbne, og vi får hans daglige noter om sine forsøg på, at finde frem til hendes historie.

Roseanne svarer ”nej” på Dr. Grenes spørgsmål, selv om hun husker alt. Romanens anden fortælling er hendes hemmelige dagbog, hvor hun skriver om sin barndom og opvækst indtil hun blev indlagt. Hun er vokset op i starten af det 20. århundrede i byen Sligo, en periode, som er præget af borgerkrig i Irland. Hendes far, som hun beundrer meget, er ansat ved kirkegården, men på grund af uenigheder med præsten bliver han fyret, og en dag bliver han fundet død under mystiske omstændigheder. Roseanne og hendes mor hutler sig igennem, og da Roseanne bliver gift, tror hun at nu har hun fundet kærligheden og trygheden. Men nej, samme præst, som fyrede hendes far, starter et rygte, som gør at manden forlader hende, og hendes virkelige nedtur begynder.

’Det hemmelige skrift’ er en roman om fordomme, brudte løfter, svigt og hævn, og ligesom i Sebastian Barrys første roman på dansk ’Og alt blev stille’, spiller Irlands dramatiske historie også en stor rolle.

En roman, der efterlod en stor klump i halsen, og som ikke var helt nem at slippe.

Bogdetaljer

Forlag
Cicero
Oversætter
Neel Rocco
Faustnummer
28480814
Graphic
Clayton Bastiani / Trevillion Images
ISBN
9788777149863
Antal sider
274

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser