Bog

Den der bliver tilbage har ret

Af (
2011
)

Anmeldelse

Den der bliver tilbage har ret af Richard Birkefeld og Göran Hachmeister

12 dec.11

Fremragende og meget anderledes tysk krimi, som foregår i Berlin mens kampene raser og bomberne falder i april 1945.

"Den, der falder, han bliver liggende, den, der står, kan endnu sejre, den, der bliver tilbage, har ret, og den, der flygter, er dårlig, tralali"

Richard Birkefeld og Göran Hachmeister er begge historikere, og de har udgivet flere romaner på tysk, hvor de kombinerer deres faglige viden med kriminalgenren - og det med et rigtig godt resultat. 'Den, der bliver tilbage har ret' er den første, der er oversat til dansk.

Ruprecht Haas er fange i koncentrationslejren Buchenwald, efter at han har udtalt sig negativt om det nazistiske styre. Under et bombardement af lejren i sensommeren 1944, lykkes det ham at flygte, og han begiver sig nu mod Berlin med et formål: at få hævn over dem, der har angivet ham og dermed ødelagt hans familie. Haas har en liste over sine tidligere naboer, som alle er medlemmer af nazistpartiet, og han starter fra en ende af med at slå dem ihjel.

Samtidig er Sturmbannführer Kalterer på vej mod Berlin fra Østfronten, hvor han er blevet såret. Han er ansat i det hemmelige statspoliti, Gestapo, og han får til opgave at finde ud af, hvem det er, der slår fremtrædende medlemmer af nazistpartiet ihjel. Samtidig har han sin egen dagsorden, og det er at få formildet sin tidligere kone, som forlod ham, da hun fandt ud af, hvad der var, han lavede på Østfronten.

Efterhånden som vinteren går, og foråret nærmer sig, bliver bombardementerne over Berlin voldsommere, og mens bomberne falder i de afgørende kampe om Berlin, mødes Haas og Kalterer endelig til det sidste opgør.

Jeg synes, det er en fantastisk bog - på den ene side en kriminalroman, hvor plottet er meget sindrigt, men lige så meget en meget vellykket beskrivelse af en by, hvor alting er i opløsning. Sortbørshandelen blomstrer, nogle af de tidligere topnazister har travlt med at skaffe sig nye identifikationspapirer, nogle kæmper til det sidste, andre flygter eller har travlt med at anbringe deres mange penge i sikre banker, og nogle forsøger at rydde op i ruinerne.

En meget autentisk bog, som på bedste måde kombinerer den skønlitterære roman og fagbogen.

Bogdetaljer

Forlag
Klim
Oversætter
Jesper Høy Hansen
Faustnummer
29058229
Graphic
Christian Hvid
ISBN
9788779558243
Antal sider
344

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer