Bog

Alt hvad jeg er

Af (
2012
)

Anmeldelse

Alt hvad jeg er af Anna Funder

14 maj.12
AfRikke Bødker
Skribent

Tysklands historie fra 1933-39 bød det tyske folk på store omvæltninger. Ingen vidste hvem de kunne stole på og om fjenden lurede rundt om hjørnet.

Scenen er sat i Tyskland anno 1933. En gruppe mennesker begynder i det små at gøre oprør mod Hitlers hær og deres ligesindede. De skriver artikler, laver flyers og gør mange tiltag for at begrænse nazismens omfang. Dette er dog ikke helt ukompliceret, det har til tider barske konsekvenser, men alligevel fortsætter de deres arbejde, ikke mindst for at redde menneskeliv og for at lade det venstreorienterede Tyskland opnå indflydelse.

Romanen er delt op i tre dele, hvor kapitlerne bærer overskriften ”Ruth” eller ”Toller”, alt efter hvem der fortæller. Det gør historien dejligt afvekslende, da begivenhederne på den måde belyses fra forskellige sider. Ruth som er den feminine, til tider lidt naive, forkæmper, som forelsker sig i Hans som er en af dem som trækker i trådene. Trolle derimod er mere udfarende og måske ikke så opmærksom, når han kaster sig ind i kampen. De er begge meget fint beskrevet, og man oplever deres fælles frustrationer, når noget ikke lykkes. Det er også meget tydeligt at se, hvor forfatterens sympati ligger. Tyskerne beskrives ofte med en satirisk undertone som ikke netop gør deres handlinger mere acceptable.

Romanen er Funders debut og forarbejdet må have medført et kæmpe researcharbejde. Der er mange historiske detaljer og steder, som synes at gå op i en højere enhed. Desuden er mange af detaljerne taget fra den virkelige historie. Romanen er desuden meget godt sprogligt funderet. Funder er god til at understrege sine detaljer gennem sproglige nuancer, som er med til at bringe læseren tæt på begivenhederne.

Funder fik bl.a. ”Book of the year”-prisen for romanen i Australien, hvor hun oprindeligt stammer fra, da romanen er en rigtig god historisk fortælling, som til hver en tid vil have aktualitet, set i et historisk perspektiv.

Bogdetaljer

Forlag
[Gyldendal]
Oversætter
Agnete Dorph Stjernfelt
Faustnummer
29335737
Graphic
Richard Ljoenes
ISBN
9788702109627
Antal sider
396

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser