Bog

Når himlen falder ned

Af (
2003
)

Anmeldelse

Når himlen falder ned af Birgitte Jørkov

22 mar.04

En gedigen og underholdende middelalderkrimi med en stærk kvindeskikkelse i centrum skrevet af en dansk historiker.

Scenen er sat i Helsingør sommeren 1452. Den storpolitiske baggrund er urolighederne under Kalmarunionen, der førte til afbrændingen af Helsingborg, en handelsmæssig katastrofe for Helsingør.

Historikeren Jørkov kan kunsten at integrere det historiske stof i romanformen. Hun giver os et godt indtryk af periodens handels- og erhvervsliv, men hendes force er levendegørelsen af folkelivet og det sociale liv i middelalderens Helsingør. De små beklumrede huse, de smalle stræder, der flyder med affald, ølstuernes larm og liv, de dampende badstuer som udvekslingscentral for sladder og nyheder, kirkelivet og de store folkelige fester, hvor øllet flyder, og der er rig lejlighed til at slå gækken løs.

Det er købmandsenken Elne Jeps verden. Hun beskrives troværdigt og levende som en usædvanlig repræsentant for sit køn. Hun er i besiddelse af en markant selvstændighedstrang og driver sit hverv som købmand så godt som nogen mand, hjulpet af sit gode hoved for tal og sin sunde fornuft. Hun er tilmed livsklog og har et ordsprog til enhver lejlighed. Alt sammen evner, hun får hårdt brug for, da hun skal rense sin søn for en anklage for mord og voldtægt og sig selv for en anklage for brandstiftelse på sin egen købmandsgård og nabogårdene.

Krimiplottet udfoldes sindigt og overbevisende. Elne bruger sin store menneskekundskab og sin logiske sans og lytter ellers til al den sladder, der er i omløb, og derved lykkes det hende til slut at rense både sig selv og sin søn.

Man behøver ikke at være en hardcore krimilæser for at nyde denne bog. Den historiske baggrund, det levende billede af livet i en dansk middelalderby og det gode psykologiske portræt af en stærk og usædvanlig kvinde er mindst lige så vigtige elementer som krimiplottet.

Bogen er forfatterens anden middelalderkrimi, og hendes hovedperson har en mandlig pendent i Martin Jensens middelalderkrimier om Eske Litle, byfogden i Assens.

Hovedland, 2003. 264 sider. Kr. 198,-

Bogdetaljer

Secondary title
Krimiserien med Elne Jeps ; 2
Forlag
Hovedland
Faustnummer
24905349
ISBN
9788777396632
Antal sider
264

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer