Bog

Mormor dansede i regnen

Af (
2021
)

Anmeldelse

Mormor dansede i regnen

25 apr.21

Gribende og stærk roman om en tre generationer af kvinder, hvis liv har været præget af skyld, skam og fortielser som følge af oplevelser under Anden Verdenskrig.

Juni har arvet sine bedsteforældres hus på en lille norsk ø. Forholdet til moderen var ikke godt, så hun tilbragte meget af sin barndom og ungdom hos sin mormor og morfar. Mens hun er ved at rydde op, finder hun en dag et foto af sin mormor sammen med en tysk soldat og et brev, som er sendt fra Tyskland i 1946. Junis mormor har aldrig fortalt noget om, at hun har været i Tyskland, så Juni beslutter sig for at finde ud af, hvordan den tyske soldat kommer ind i billedet.

Junis søgen bringer hende først til Berlin og senere til byen Demmin, som ligger i det tidligere Østtyskland. Det var her den tyske soldat stammede fra, og han og mormoren rejste dertil for at starte på et nyt liv efter krigens afslutning, men alting er forandret, Mormoren bliver alene og må forsøge at rejse til Norge gennem et ødelagt Tyskland.

Hun fortæller aldrig om, hvad hun har oplevet i Tyskland, og alle fortielserne og de skamfulde hemmeligheder får store konsekvenser for de næste generationer. Morfaderen siger ”De fleste hemmeligheder, folk bærer på, har ikke nogen konsekvens for andre end dem selv, ….Men der er også hemmeligheder, som betyder noget for andres liv, hvis de ikke bliver fortalt eller afsløret. Den er den slags hemmeligheder, jeg skal fortælle dig om.”

Romanen består af to parallelle spor, et nutidsspor, som handler om Junis liv med personlige problemer med en voldelig ægtemand og hendes rejse tilbage i tiden for at finde ud af familiens historie og et fortidsspor, som fortæller om mormoderens kærlighedshistorie og hendes rejse hjem til Norge i 1946-47 gennem et ødelagt Tyskland. Den del er så absolut den mest vellykkede, og beskrivelserne af livet i det russisk besatte Demmin og livet i ruinerne i Berlin er beskrevet meget overbevisende og levende.Jeg har faktisk sjældent læst det bedre. Derfor bærer jeg over med nutidssporet, som virker lidt for sentimentalt.

Trude Teige har gjort et stort forarbejde, hendes roman bygger på en historikers interviews fra 70’erne med mange norske kvinder- tyskerpigerne - som rejste til Tyskland med deres tyske ægtemænd efter krigen, og som dermed mistede det norske statsborgerskab.
Demmin eksisterer også, og byen gemmer på en grufuld historie i forbindelse med russernes besættelse af byen i maj 1945. Endnu en brik til temaet om Anden Verdenskrig.

Bogdetaljer

Forlag
Alpha
Oversætter
Anne Matthiesen
Faustnummer
38888129
ISBN
9788772390123
Antal sider
334

Tema

Tema

Norsk litteratur

Norsk litteratur er lige så klar og let at blive afhængig af som det vand, der springer af kilderne i de norske fjelde.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer